Szörf

Tavaly augusztusban egy hirtelen ötlettől vezérelve beiratkoztam egy kezdő, kétnapos szörf-tanfolyamra. Idén nyáron már több alkalommal lementem gyakorolni a füredi kempingben működő szörf-kölcsönzőhöz, és nagyon megszerettem ezt a szabadidős sportot. A windsurfing.hu egy cikke a szörfösöket két részre osztja:

A strandszörfös (ora surfus) nem törődik a széllel, évente csak néhány alkalommal, szinte kizárólag napsütéses időben száll vízre, az egyszerűbb, olcsóbb szereléssel is beéri, a szörföt mint eszközt a gumimatrac, gumicsónak, vizibicikli felhasználási szintjén, egyszerű strandcikként kezeli, szeret a szörfjén evezni, nem szereti, ha a deszkája billeg és azt sem, ha a vitorlát nehéz kihúzni a vízből. Szélsőséges esetben 3 beaufortos szélben már kiúszik a partra. Még nem jutott el az első siklás élményéig, de a fertőzés megszerzésének rizikófaktora igen magas!

A fanatikus szörfösök (ventilo surfus) kis túlzással nyáron naponta egyszer megnézik a várható szelet a gurun (www.windguru.cz), folyamatosan modernizálják a felszerelésüket, több vitorlával és esetleg több deszkával is rendelkeznek. Vízre szálláskor nem törődnek a napsütéssel és a hőmérséklettel, csak a szél fontos. Ha tehetik, évente legalább egyszer elmenekülnek egy Magyarországnál jóval szelesebb helyre. Rendkívül idegesek, ha valami miatt nem tudnak egy szeles napon vízre szállni.

A fenti dagnózis egyes elemei alapján, úgy tűnik, útban vagyok a ventilo surfus irányába, amit nem bánok. Azt hiszem, még egy-két évig nem költök saját szörf-felszerelésre. Ennek több oka is van: egyrészt relatív gyors fejlődést várok el magamtól, ami a kezdő felszerelésnek bőven az élettartama vége előtti lecserélését tenné szükségessé, illetve nincsenek elég széleskörű ismereteim a választáshoz. Másrészt az idei költségvetésbe nem volt betervezve. Harmadrészt pedig egyelőre nincs kedvem a tárolással, szállítással, össze- és szétszereléssel bajlódni, amikor ezeket is kiváltja a partmenti kölcsönzői full-service.

Kedvcsinálónak egy oldal, ahonnan szörfös videók letölthetőek, és egy fotó, no nem rólam :-)

0 Responses to “Szörf”


  1. No Comments

Leave a Reply