Kvótanépszavazás

Az október 2-ra kiírt kvótanépszavazás során szavazócédulán a következő rövid szöveg fog állni: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” (Forrás: kormany.hu) Ezt a kérdést egyre többféleképpen értelmezik:

Állítólag a Fidesz előrehozott választásnak tekinti, melynek eredményeként a liberálisok után megbukik a bevándorláspárti baloldal is! A kormány által folytatott kampány elkerülhetetlenül szembejön az óriásplakátokon és az összes médiában hirdetésként, beleértve még az olimpiai TV-közvetítések szüneteit is. Az üzenet lényege a gazdasági bevándorlók = migránsok Magyarországtól (és Európától) való távoltarása, a betelepítésük veszélyeinek a kizárólagos hangsúlyozása mellett. A cél a minél több nemleges szavazat, elérve az érvényes népszavazáshoz szükséges 50%-os részvételi arányt.

Az ellenzék szerint a Fidesz az eredményt az EU-ból való kilépésre akarja felhasználni. Az ellenzéki kampány inkább a költségmentes felületeken folyik, mint a közösségi oldalakon és az elektronikus médiák vitaműsoraiban. Az üzenet lényege a kormány brutális hazugságkampányának a leleplezése, a menekültekkel való emberséges bánásmód hangsúlyozása, nem foglalkozva a kulturális integrálásukkal kapcsolatos nehézségekkel, sikertelenséggel. A cél elsősorban a népszavazástól való távolmaradással annak érvénytelenné tétele, másoknál az igen szavazatok leadása.

Egyik oldal sem hajlandó szába venni a másik érveit, ideértve a „szakértőket” is. A belpolitikai háború - külpolitikai hullámverésekkel - egyre fokozódik. Kár volt ezt a manipulatív és hazug népszavazást kiírni. Remélem, hogy a kvótanépszavazás érvénytelen lesz, ami az álláspont egyoldalú és előre való bebetonozása helyett meghagyná egy összeurópai megállapodás kitárgyalásában a magyar politikusok érdemi részvételi lehetőségét.

Afterpost: Egyetértek Fischer Ádámmal.

1 Response to “Kvótanépszavazás”


  1. 1 Lhorvath

    Én jelen pillanatban nem látom esélyét, hogy magyar politikusok érdemben részt akarnának venni a megoldás kidolgozásában. Hiszen egy ilyen közös megállapodás, szinte bizonyosan a kormány arcvesztéséhez vezetne, ezt pedig nem fogják megengedni maguknak. Főleg úgy, hogy hála ennek a hazug kampánynak (is), jelentős támogatást tudhatnak a hátuk mögött. Olyanoktól is, akik egyébként nem Fidesz szavazók.

Leave a Reply