Vizi E. Szilveszter

Vizi E. Szilveszter agykutató, az Akadémia korábbi elnöke szerint a magyar lakosság negyede szenved valamilyen idegrendszeri vagy pszichiátriai kórképben. Hogy ez az arány ilyen nagy lenne, az engem nagyon meglepett. Néhány idézet az index cikkéből:

A depresszió, a szorongásos zavar civilizációs betegségnek tekinthető. Az emberiség a fejlődése során idegrendszerileg nem alkalmazkodott még teljes mértékben a nagyvárosi léthez, a természettől való majdnem teljes elszakadáshoz, a felfokozott munkatempóhoz.

Hozzájárul ehhez az információs társadalom okozta leterheltség is. A ma élő ember agyába hatalmas mennyiségű vizuális információ érkezik, ami vitathatatlanul hatással van egy olyan idegrendszerre, amelynek eddigi evolúciója egy merőben más környezetben játszódott le. Az új technológiák, így a mobiltelefon révén állandóan elérhetőek vagyunk, minden percben állandó riadókészültségben, tettre készen kell lennünk.

Vizi E. Szilveszter életmóddal kapcsolatos fenti megállapításait Csermely Péter valószínűleg osztja, ő ugyanis öt éve kikapcsolta a mobiltelefonját. Ezzel szemben a mobil kommunikáció rohamos elterjedését várják a hozzáértők, és magam is azt látom, egyre gyorsabb reakciókat vár el az embertől az ügyfél vagy a munkaadó.

Úgy tűnik, két lehetőség közül választhatunk. Az egyik, hogy beleállunk a versenybe, és rövid távra optimalizálunk, a másik, hogy valamelyest kivonjuk magunkat a versenyből, és hosszú távon próbáljuk meg a saját magunk számára megtalálni a „fenntartható fejlődés” útját.

Mintha a globális és az egyéni probléma hasonló lenne.

0 Responses to “Vizi E. Szilveszter”


  1. No Comments

Leave a Reply