Szép új világ

A fenti címmel jelet meg A béka marad blogon cikk egy „rákmentes gyerek” születéséről. Ha pontosabban akarunk fogalmazni, akkor egy olyan gyermek született Londonban, akin preimplantációs genetikai szűrést alkalmaztak a BRCA-1 génre. A BRCA-1 változatot hordozó nők 50-80%-ánál alakul ki emlő- vagy petefészekrák életük során. (…) A preimplantációs genetikai szűrés azt jelenti, hogy mesterséges megtermékenyítésnél a beültetendő embriókat vizsgálták előre, nehogy hordozzák a mondott káros változatot. Az új orvosi eljárást szabadalmaztatták, melynek etikai vonatkozásait és jogi következményeit boncolgatja a Bioetika blogon.

Számomra azonban egy másik etikai kérdés merül fel az alkalmazott eljárással, illetve általában az élet dolgaival kapcsolatban. És ez az, hogy akár az orvos vagy a páciens hozhatnak-e döntést a bármilyen módon, tehát akár természetes vagy akár mesterséges úton megfogant magzatról, annak megtartásáról vagy elvetéséről. Illetve a kérdés másik felfogásban az, hogy petesejt megtermékenyülése után meddig van lehetőség annak sorsáról dönteni.

Magam laikusként azt gondolom, hogy ember (tehát nem állat és nem növény) esetében egyetlen határ van a „hatalmunk gyakorlása” előtt. Ez a határ pedig az a pillanat az, amikor a petesejt és a hímivarsejt egyesül, és ezzel létrejön az új ember. Amire ezt megelőzően van lehetőség, ott szabad utat engednék a vizsgálatok és a döntések számára. Viszont ezt követően, már az első másodperctől is csak olyan beavatkozásokat tartok etikusnak, vagy ha úgy tetszik, erkölcsileg védhetőnek, amelyek a fejlődésnek indult embrió megtartását és világra jövetelét minden más szempontnál előbbre teszik.

Lehet, hogy a hozzáállásom ma sokak számára túl konzervatívnak tűnhet. Sőt, azt is tudom, hogy a humanizmus jegyében komolyan lehet érvelni ettől eltérő etikai határ felállítása mellett is. Azt pláne tudom, hogy a jogszabályok nálam sokkal megengedőbbek. Azonban mindezek ellenére sem adnám elvi támogatásomat egy olyan orvosi eljáráshoz, amely a fejlődésének bármilyen korai szakaszában emberi életek megszűntetésével csökkenti egy betegség előfordulásának esélyét.

0 Responses to “Szép új világ”


  1. No Comments

Leave a Reply