Hálás szlovákok?

Olvasom az Szlovák Nemzeti Párt révkomáromi Trianon-emlékművének megrongálásáról szóló hírben a táblájuk feliratát:

„A Szlovák Köztársaság köszönetét fejezi ki a szövetséges hatalmaknak, hogy 1920. június 4-én a Párizs melletti Versailles-ban, a Nagy-Trianon palotában megkötötték a trianoni békeszerződést Magyarországgal, amely megpecsételte a történelmi Magyarország szétesését, létrehozta Csehszlovákiát, valamint más államokat az őket megillető határokon belül, és új arcot adott Európának” - áll az oszlopon.

Ezt követően egy idézet olvasható Stefan Osusky nagykövettől, a szerződés szlovák aláírójától.

„Amikor 1920. június 4-én háromnegyed ötkor a Trianon nevet viselő szerződés alá odaírtam a nevemet, tudtam, hogy a szlovák nemzet elszámolását írom alá a volt történelmi Magyarországgal, elszámolást az elejétől a végéig a nemzetem vérével, szenvedésével és nyomorúságával aláírt szerződésekért. Az ilyen elszámolás örök” - szól az idézet. A tábla aláírása: „A hálás szlovákok”.

A tartalma 90 év után is egy a magyarokra nézve alapvetően negatív üzenetből és az „asztalról lepottyant” revansért harmadik félnek való hálálkodásból áll. Mindez az Európában általános, és a szlovákok által is alkalmazott kettős állampolgárság intézményének magyar bevezetése miatt. Gyenge identitásúak méltatlan szövege.

0 Responses to “Hálás szlovákok?”


  1. No Comments

Leave a Reply