Londonban jól megmondták…

Tony Blair az iraki háború előzményeit vizsgáló parlamenti bizottság előtt állította, joga volt figyelmen kívül hagyni tanácsadója és igazságügy-minisztere, Lord Goldsmith intését, mely már a csapatok megindítása előtt arra figyelmeztetett, az invázió a nemzetközi jog szerint illegális. A politikus szerint az 1441-es jelű ENSZ-határozat már megállapította, Irak „jelentősen megszegte” a rá rótt lefegyverzési kötelezettséget, ez pedig automatikusan jogossá tette a katonai szankciókat. (…) A szeptember 11-ei terrortámadás ráadásul megváltoztatta a világot, az új ellenség ellen pedig csakis a fegyverek erejével lehet fellépni. „A legkomolyabb fenyegetés – és most jelen időben beszélek – ez az újfajta terrorizmus, mely az iszlám hitelvek eltorzításával és a modern technika segítségével nagy embertömegek életét veszélyezteti. Habár ma sokan úgy gondolják, a szélsőségesség kezelhető, én nem értek velük egyet – szerintem szembe kell vele szállni” – magyarázta. Irán a Közel-Kelet békéjét fenyegető legnagyobb veszély – hangsúlyozta egy évvel ezelőtt is megfogalmazott vélekedését ezúttal is a politikus. Az iszlám köztársaság terroristákat támogat, és mindent megtesz, hogy akadályozza a békefolyamatot. „Mindezt azért, mivel az irániak egyszerűen alapvetően nem értenek egyet a mi életformánkkal – mondta Blair. – Eljön az idő, amikor ki kell húznunk a fejünket a homokból, és észrevenni, hogy Irak csupán egy jóval nagyobb kép egyetlen darabkája. Az embereknek számolniuk kell ezzel a küzdelemmel.”

Mára rendszerszintűvé vált az euróövezeti pénzügyi válság, és megjelentek olyan vélemények a piacon, hogy a valutaunió szétesésének csak az „Európai Egyesült Államok” megteremtésével lehet elejét venni – hangzott el a Fitch Ratings által az euróövezet jövőjéről pénteken Londonban megrendezett szemináriumon. A Fitch Ratings szerint a kelet-közép-európai tagjelölt országoknak a jelenlegi pénzügyi válság ellenére csatlakozniuk kellene az euróövezethez, mivel kis valutákkal ma már „nem igazán lehet elboldogulni”. (…) Ezeknek az országoknak már most sincs túl sok pénzügypolitikai függetlenségük, csatlakozás esetén viszont az euróövezeti központi bank (EKB) hiteles, „utolsó mentsvárként” használható likviditásforrásukká válik.

A fenti két hírben annyi a közös, hogy a nagy tekintélyű nyilatkozók nem hagyják magukat a körülmények által „összezavarni”, amikor másnak tanácsokat osztogatnak. Érdemes-e rájuk hallgatni?

Afterpost: „izraeli befolyás” miatt kritizálták Tony Blairt a palesztinok

0 Responses to “Londonban jól megmondták…”


  1. No Comments

Leave a Reply