Bloggerek vs. júzerek vs. közösségi szolgáltatások fejlesztői

Érdekes a Blog.hu oldalnak a jelenleg még ott tanyázó blogok kommentelésével kapcsolatos alapszabály-változtatása, és annak fogadtatása is. A témában írt gépház-poszt egy - számomra - újfajta irányt jelez az inda fejlesztői részéről. Azt, hogy a rendszerükben lévő blogok eseti látogatói helyett a rendszeres látogatókra (”kommentezőközösségekre„) akarnak optimalizálni, és mindegyikből belépett júzert csinálni. Ha úgy alakul, vállaltan az első csoport kárára is. Idézetek a kommentekből:

sztahanov (Blog.hu): „Bzitosan nagyon értékes kommentek azok, amiket egy véletlen arrajáro beleböfög a blogodba, mi viszont többre értekeljük a rendszeres kommentezőket, a kommentezőközösségeket”

sztahanov: „a blog.hu nem csak külonállo blogok halmaza, hanem egy „közösségi tér”, es mint ilyen, lehetnek benne központi jatékszabályok. azzal a szemmel is lehet nézni, hogy amikor egy júzer mászkál benne, akkor egy másik blogban is számíthasson bizonyos alapfeltevésekre. pl. hogy meg tudja egy nickről nézni, h amúgy értelmeseket szól hozzá vagy csak egy egyszeri fikanick”

PaganMaga: … de lássuk be, ez a dolog se nem a bloggerekért se nem a kommentezőkért van. Szóval hajrá :)

sztahanov: @PaganMaga: de éppenhogy a júzerekert van, mondjuk ez igaz, hogy elsősorban a júzerekért úgy általában, és nem pont a bloggerekért

Magam a kötelező regisztrációt ellenzőkkel értek egyet. Itt és most bevallom, hogy több komment elmaradt már a részemről, egyszerűen, mert nem volt kedvem regisztrálni az indán. Az én felfogásom ellentétes a Blog.hu-éval: a világhálón én nem egy vagy több virtuális közösséghez akarok tartozni, hanem csak blogot írni, szörfölgetni, benézni ide-oda és néha kommentelni is, esetleg egyes blogokon csak egyetlen alkalommal, néhol rendszeresen. Szerintem az eseti kommentelők igenis akár még értékesebbek (és érdekesebbek) is lehetnek, mint belterjes közösségek megszokott körei. Ja, és minden sorozat az első elemével indul, ugye?! Amiből lehetnek az új, tartós kapcsolódások is…

A zolesz blogja a WordPress-nél van, hála Gabának. A Blog.hu döntését nyilván nem láthatta előre, de vajon tudatos volt-e az ajánlása majd’ egy éve?

1 Response to “Bloggerek vs. júzerek vs. közösségi szolgáltatások fejlesztői”


  1. 1 kirandulo

    Mélyen egyetértek, különösen ezzel: „az eseti kommentelők igenis akár még értékesebbek (és érdekesebbek) is lehetnek…” Respect az Indának, jónéhány dolgot klasszul csinálnak, de ez a blog.hu policy változás iránya tényleg nem oké. Szerintem most valamit nagyon elnéztek. A blogolás (és kommentezés) eredendően az internet kínálta demokrácia (szólás)szabadság egyik nagy jelképe, a szabadságelvek korlátozása hosszú távon szerintem sem hoz a konyhára.

    Disqus.com filozófiája nagyon tetszik: a kommentjeid a *saját* szellemi tulajdonod, mindig mindenhová magaddal kell tudni vinned és lehetőséged kell legyen törölni, változtatni, egyszóval rendelkezned felettük. Már teszteltem a Disqus-t, integráltam a blogger-es blogomba, és tök jó (’kirandulo’-ként megtalálsz). Most mégis visszaálltam a blogger kínálta alap komment-rendszerre, mert ez szerintem még korai, és elijesztheti az „átlag” látogatót. Az én jóslatom: a disqus.com megközelítésé a jövő.

    Klassz a blogod! feed-olvasóba felvéve.

Leave a Reply