Google Latitude

Érdeklődéssel vegyes távolságtartással olvastam az indexen a Google Latitude szoftverről: ez a latitude-os mobiltelefon mobilcellaadataiból, a GPS-jelekből és az közeli Wi-Fi hotspotok alapján folyamatosan jelzi pozícióját a Google Mapsen. És ezt a pozíciót az összes ismerősnek (értsd: a google-en visszaigazolt ismerősöknek) állandóan mutatja, tehát hogy éppen hol jár a telefon tulajdonosa. Persze csak amikor nála van a készüléke, de ez manapság az emberek döntő többségénél állandó adottság. Az elhagyás vagy a kölcsönadás elvi lehetősége persze megvan, csak - pláne a második - nem életszerű.

Kinek kell ez? Egy esetben tudom elképzelni, hogy haszna lehet: ha olyan személy pozíciójának meghatározására használják, akit valamiért az elveszés veszélye fenyeget (pl. gyerek, szenilis öregember stb.). Persze ha a telefon náluk van, akár fel is hívhatjuk őket, így a dolog hasznossága erősen csökkenni látszik. Érdekesebb lenne a kérdés, ha a funkció kikapcsolt telefon esetén is működne, erről nincsen információm. Megjegyzem, azt rebesgetik, hogy ha valóban el akarsz tűnni mobilkommunikációs értelemben, akkor ki kell venned az akkumulátort a készülékből…

Például a havertól/partnertől néhány percre kölcsönkért, vagy pláne egy céges mobiltelefon esetében igen könnyűnek látom a visszaélés lehetőségét. Miféle közösség számára lehet ennek értelme azon túl, hogy elsőre esetleg viccesnek tűnő játékot lehet vele játszani? Érdekelne, mit gondoltok erről?

Afterpost: egy régebbi cikk véleményekkel a google-ről (”a Google-höz képest a Stasi és a KGB olyan, mint az ártatlan nagymama a szomszédból”). Kérdés: használjuk, vagy féljünk tőle?

Afterpost 2: Mindent tud a mobilunk

1 Response to “Google Latitude”


  1. 1 O

    Szia Zoli!

    Na, másodszorra talán sikeresebb leszek…Nővérem mesélte, hogy az ő főnökei ( japán cég, NEC ), már régen leadott mobillal-amiből előtte eltávolították az aksit- odébb utazva szervezik a a fontosabb tárgyalásokat.Úgyhogy biztos lehet benne valami.Engem nem lesz nehéz követni az elkövetkezendő évben…
    Fatimka

Leave a Reply