Az élelmiszerár-indexről

A FAO élelmiszerár-indexe két évtizedes viszonylagos stagnálás után 2008-ban majd 2011-ben megugrott. Mi volt ekkor? Az USA-ból az EU-ra gyorsan „átterjedő” hitelválság, majd az épp csak elkezdődött adósságválság.

A klímaváltozás okozta szélsőségesebb időjárás árvizeket és szárazságokat okoz. Az olajár emelkedésével, növekvő hiányával egyenes arányban nő az élelmiszerek ára, mivel az iparosított mezőgazdaság olajat (műtrágya, nővényvédőszerek, üzemanyag) alakít át élelmiszeripari alapanyagokká. A válságok okozta pénzügyi problémák elvonják a segélyezésre szánt összegeket és szolidaritást.

Mindezek a folyamatok a legszegényebb országok felől haladnak a gazdagabbak felé. Mi világviszonylatban egyértelműen gazdagok vagyunk, de hátradőlhetünk?

0 Responses to “Az élelmiszerár-indexről”


  1. No Comments

Leave a Reply