Tanyavilág: múlt vagy jövő?

Keresgélek a YouTube-on illusztrációért, és csupa vicceskedő vagy szomorú filmet találok a tanyákkal kapcsolatban. Illetve a jogos panaszokat. Szeptember 1-vel új tanyafejlesztési program indul:

Tanyán élő magánszemélyek, önkormányzatok, illetve önkormányzati cégek adhatják be pályázataikat az induló tanyafejlesztési programra. A családok tanyájuk, gazdasági épületei felújítására, eszközök, állatok, vetőmagok vásárlására fordíthatják a támogatást, illetve energetikai korszerűsítést is végezhetnek az elnyert összegből. Az önkormányzatok olcsó önkormányzati boltok nyitását, utak javítására szolgáló gépek vásárlását, a tanyagondnoki szolgálat fejlesztését finanszírozhatják a pályázati pénzből, amelyhez 25 százalékos önrészt fel kell mutatni minden pályázónak.

A pályázatai feltételekről Balogh József országgyűlési képviselő, a tanyaprogram kezdeményezője a közrádiónak elmondta: magánszemélyek esetében tanyasi embernek kell lenni, életvitelszerűen gazdálkodási tevékenységet kell folytatni. A 2010. évi nettó árbevétel nem haladhatja meg az ötmillió forintot, és feltétel az is, hogy az elmúlt évi árbevétel több mint ötven százaléka mezőgazdasági tevékenységből származzon. A rendelkezésre álló 930 millió forintból „csodákat fogunk művelni” – jegyezte meg. A pályázatokat szeptember hónapban lehet beadni, a nyertesek pedig decemberben hozzájuthatnak a pénzükhöz.”

Magyarországon 2004-ben 3145 település volt, ennek 90%-a község, nagyközség. Ezek közül csak 207 felel meg a pályázatban előírt „Tanyasi település” követelményének.

A pályázat elkészítése és kiértékelése soktényezős szempontrendeszer szerint történik, kérdéses, hogy a még ma is a tanyákon gazdálkodó emberek képesek lesznek-e ezt sikerrel megoldani. Mindenesetre, ha kell nekik a támogatás, akkor szegényeknek kötelező!

Afterpost: Jim Gogers befektetési guru bár érez fantáziát a magyar mezőgazdaságban, de szerinte ennek kiaknázásához sürgősen liberalizálni kell a agrárterületekkel való kereskedelmet, be kell engedni a külföldi szakértőket, technológiákat  sőt a külföldi munkaerőt, akár  parasztokat is, mert mind e nélkül nem fog tudni semmit sem profitálni Magyarország a földből, mint természeti kincsből.

0 Responses to “Tanyavilág: múlt vagy jövő?”


  1. No Comments

Leave a Reply