Nem kell majd visszafizetned!

6 millió forint támogatást kaphatsz az államtól - Nem kell majd visszafizetned - Ezzel a címmel szól a hír a fiatalok vállalkozóvá válását támogató programról, amelyet a Széchenyi-terv keretén belül dolgoztak ki. A kormány célja, hogy tíz éven belül egymillió új és adózó munkahelyet hozzanak létre, amihez a vállalkozókon keresztül vezet az út.

Nem vitatom, hogy ilyen a segítséggel elindulhatnak szépreményű vállalkozások is, mégis két dolog jut eszembe erről a szisztémáról. Egyrészt rászoktatják ez embereket arra, hogy állami vagy úniós támogatásokban gondolkodjanak, ahogyan a cím is sugallja, elsősorban a támogatásokra ússzanak rá, ez legyen ez első motiváció az üzlet elindításában.

A másik, hogy a vissza nem fizetendő támogatás esetén a „vállalkozó” valójában nem vállal igazi kockázatot, mivel más pénzét viszi a vásárra. (A költségek 10%-át kietvő önrész szerintem nem tekinthető érdemi kockázatvállalásnak.) Az átadott tőke esetleges elherdálásával végső soron, következmények nélkül károsíthatja meg azokat, akik ezt a rendelkezésére bocsátották. És kik ezek? Az adófizetők.

Attól tartok, ezzel egymillió új, az életbenmaradáshoz továbbra is támogatandó munkahelyet talán létrehozhatnak, de adófizetőt azt nem sokat. Az én Kedvesem, ez így jó nekem, ez a dal?

Jobbnak tartanám, ha a vállalkozások nem ingyenebédre, hanem kockázatvállaláson alapuló eredmény elérésére jönnének létre. Ha nincs tőkéjük, kezdjék garázsban, mutassanak fel valamit, majd vegyenek fel hitelt, vagy egy kockázati tőkebefektetővel osszák meg az üzletrészüket! Vagy ha ezek nem mennek, akkor nyújtózkodjanak addig, amíg a takarójuk ér, és ne húzzák le rólam az enyémet!

0 Responses to “Nem kell majd visszafizetned!”


  1. No Comments

Leave a Reply