Függetlenség?

Az általánosítások, mint a függetlenség, becsületesség és kockázatkezelés nem tekinthetőek másnak a Moody’s anyagaiban, mint reklámfogásnak, amelyeket senki sem vesz komolyan, s ezért nem alkalmasak arra, hogy bírósági eljárás során figyelembe vegyék őket - nagyjából így hangzott a hitelminősítő cég egyik ügyvédjének érvelése egy new-york-i bíróság előtt a Bloomberg tudósítása szerint - Írja az index.

Megkérdeztem egy független befektetési tanácsadótól, hogy hogyan tudja értelmezi ezt a kategóriát olyankor, amikor pénzt fogad el attól, akinek a termékét értékesíti. A válasz az volt, hogy a függetlenség ilyen esetben azt jelenti, hogy más cégek termékeit is közvetíti, akik konkurenciái egymásnak.

Ilyen szempontból sokkal korrektebbnek tartom a szakértőknél a vállalkozókat, akikről legalább annyit lehet tudni, hogy kinek az érdekében járnak el úgy, ahogyan. A szakértő valódi motivációja a függetlenségének, becsületességének álcája mögött bújik. Persze azok, akik a szakértők munkáját igénybe veszik (fizetik), ezzel tisztában vannak, ők csak a jóhiszemű harmadik fél megtévesztésére alkalmazzák ezeket. Kéz kezet mos, és a kasszától való távozás után - programozottan - jön a baj.

Afterpost: a témához kapcsolódó, tudományos alaposságú de közérthető cikk található a Kommentár 2008/6 számában

Afterpost 2: Hitelminősítők vs. EU

0 Responses to “Függetlenség?”


  1. No Comments
  1. 1 Kétszer annyi gázunk van, mint hittük (?) at Bonifert Zoltán blogja

Leave a Reply