Kultúrák

Kovalik Balázs, a Magyar Állami Operaház művészeti vezetője Süddeutsche Zeitung-nak adott interjút, annak apropóján, hogy szerződését nem hosszabbították meg. Szakmai munkájának megítéléséhez nem venném a bátorságot, számomra a megsértett ember magyarországi helyzetértékelése az érdekes.

A Fidesz egy ellenségképre építette politikáját. Ezek voltak a szocialisták. Immár kétharmados többségük van, a baloldal legyőzve, ideje új ellenséget keresni. Most a nyugati vállalatok, az amerikai befolyás és a zsidó pénz ellen harcolnak… (…) Természetesen a nyugati gazdaság képviselőivel pillanatnyilag nem mernek szembeszállni, hiszen akkor Magyarország rögtön összeomlana.

Nagyon kevés magyar ismeri a világot. A politikailag legaktívabb réteg esetleg elutazik egy horvátországi nyaralásra vagy a müncheni Oktoberfestre, de a világot nem ismeri. Bezárkóznak előle, és félnek a változásoktól. Magyarország évszázadok óta egy megoldatlan problémával viaskodik: nem tudjuk, hogy lenyeljük vagy kiköpjük-e a nyugati kultúrát.

De ha nem lesz többé lehetőségem ott (Magyarországon) dolgozni, el kell hagynom az országot.

Most nagyon eretnek leszek. Véleményem szerint a „nyugati kultúra” az elmúlt évszázadok alatt igen nagy bajba sodorta a világot, mely - nem kultúrális szempontból - sosem látott katasztrófákkal fenyegeti önmagán kívül a többi égtájat is. Az önpusztító világgazdasági rendszerrel egy kis országnak szembeszállni nagy merészség, de elkerülhetetlen, még az összeomlás kockázatát vállalva is. Aki pedig el kívánja hagyni ezt az országot, annak sajnálattal csak sok szerencsét kívánhatok.

0 Responses to “Kultúrák”


  1. No Comments

Leave a Reply