Superadobe - szupervályog

Magyarországon ilyen szerkezetű ház tudtommal még nem épült. A világ legszegényebb, katasztrófa- illetve háború sújtotta vidékekre fejlesztették ki a technológiát. Sivatagos környezetben hő- és vízszigetelés nélkül is működik, egy szükséglakás 2 hét alatt elkészülhet így. Legalapvetőbb hozzávalók: sok föld helyben kitermelve, élőmunka, némi adalékanyag, víz, műanyag zsákok, szögedrót, ajtó, ablak, minimális gyártási és szállítási energia, minimális szaktudás. Lásd a fenti videóban!

Hő- és vízszigetelve, korszerű épületgépészettel és nyílászárókkal a mi éghajlatunkon is alkalmazható, akár tetőszerkezettel és bármilyen fedéssel, akár domb- vagy földházként is. Az „építési rendszer” nálunk nincs még minősítve (igazán kidolgozva sem), ami az építési engedélyezést megnehezítheti, ha nem is lehetetleníti el. Egy ilyen átlagos családi ház építési költsége nagyságrendileg a kétharmada-fele lehet egy hagyományoshoz viszonyítva, a megtakarítás elsősorban az épület tartószerkezetein jelentkezik.

Szerintem nagyon érdekes! Egy gyorstalpaló tanfolyam angolul tudóknak:

2 Responses to “Superadobe - szupervályog”


  1. 1 gábor

    És a szalmabálából épített házakról mi a véleményed?
    A tűzveszélyességet nem tudom, hogy kezelik, de egy méter széles falakkal jó hőszigetelése lehet.

  2. 2 Bonifert Zoltán

    A szalmaház szintén nagyon ökológikus megoldás, több cikk is van róla a blogomon, keress rá a „szalma” szóra a jobb felső sarokban :-) A tűzvédelem megoldható többféle módon is, ez egy rutin tervezési kérdés. Persze érdemes az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.) által bevizsgált építési rendszert választani, ilyen létezik már Magyarországon.

Leave a Reply