Irán vs. Izrael

Az „arab tavasz” következtében megváltozott a hangulat a Közel-Keleten, ugyanis Izraellel ellenségesebb hangvételű kormányok alakultak az iszlamizálódó arab országokban. A napi veszély (Hezbollah és Hamasz) mellett a legnagyobb veszélynek Iránt tartják.

Hosszú ideje megy a huzavona ugyanis atekintetben, hogy Irán atomprogramja békés vagy katonai célokat szolgál-e. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség november 17-én Bécsben fog ülésezni, melynek következő jelentése várhatóan ki fogja mondani, hogy az iráni nukleáris program katonai jellegű, és célja, hogy Irán atombombával rendelkezzen.

„A nyugati fővárosokban meg vannak arról győződve, hogy a kérdésben még 2012 előtt cselekedni kell, akkor ugyanis nagyon fontos választásokat tartanak”, többek között Oroszországban és az Egyesült Államokban – emlékeztetett a Le Figaro.

„Nagy-Britannia felkészül arra, hogy támogatást nyújtson egy Irán elleni katonai támadáshoz, amelyet az Egyesült Államok hajtana végre” – jelentette csütörtökön a The Guardian.

Az izraeli államfő szerint egyre valószínűbbé válik egy Irán elleni katonai támadás, amelyet Izrael és más államok hajtanának végre. Az iszlám köztársaság hat hónapon belül atomfegyverrel rendelkezhet - állította Simon Peresz. Az államfő emlékeztette a világ államait az Izraelnek tett ígéretükre, amelyet most be kell váltaniuk. Itt az idő, hogy vagy kemény szankciókkal, vagy pedig katonai művelettel teljesítsék vállalt kötelességüket - szögezte le.

Ha komolyabb háború tör ki a Közel-keleten, az olajárak az egekbe (3-500 $) emelkedhetnek. Ez gyorsan elmélyíti az európai gazdaság recesszióját is. Egyre több országnak kicsúszik a kezéből az államadósság kezelése, és az újabb mentőcsomagok (=hitelek) folyósításáért cserébe le kell mondaniuk maradék nemzeti szuverenitásukról is. A helyi politikai elitek a pozícióik védelmében át kell adják az ellenőrzést a nemzetközi hitelezők által delegált külföldi „szakértőknek”.

Hamarosan elterjednek és fokozódnak a zavargások az általános áremelkedés és a munkanélküliség gyors növekedése miatt. A görögországihoz hasonló állapotok további romlása minen országban ellehetetlenítné a „normális” kormányzást. Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a nemzetek választott vezetői kezéből kicsúsznak a folyamatok, és az emberek a globális válságra globális megoldásokat: világvalutát, világbankot és világkormányt fognak követelni.

- o -

Oroszország Iránt támogatja a potenciális nyugati agreszióval szemben - ha valaki rövid távon nyerne ezen a háborún, az pont Oroszország, de hosszú távon?

A kínai tábornok akár egy világháború árán is megvédené Iránt

Iránban rettegve készülnek a háborúra: Amerika és Európa decemberben szigorította a 2006-os iráni szankciókat. A perzsa bankok külföldi számláit zárolták, az olaj- és földgázexportból élő ország így nem jut a pénzéhez. Az iráni riál egy hónap alatt 40 százalékot vesztett az értékéből. a teheráni tőzsde leállt, az élelmiszerárak az egekbe szöktek. Ha Iránt így sem sikerül jobb belátásra bírni, Amerika és Izrael továbbra se zárja ki a katonai beavatkozás lehetőségét.

Az EU olajembargőt vezet be 2012. január végétől, nyáron nem érkezhet olaj Iránból!

0 Responses to “Irán vs. Izrael”


  1. No Comments

Leave a Reply