Izrael állama - más szemmel

Körülbelül egy hónapja a Gázai övezet lakott településeit bombázta az izraeli légierő. Két hete az ENSZ Palesztina státuszát felminősítette „nem tag megfigyelő” államra. Majd ezért másnap, bosszúból Izrael a vitatott, megszállt területeken 3000 új lakás építését jelentette be. Nem csoda, ha ismét felerősödtek az Izraelt és kormányát bíráló hangok, még a zsidó állam szövetségesei körében is.

A zsidókról az a közvélekedés, hogy rendkívül összetartóak, kifelé mindig egységes állásponttal lépnek fel, nem lehet éket verni közéjük. Vannak azonban a zsidók között is alternatív gondolkodók, csak kevésbé hallhatóak. Esetenként elnyomás, Izraelből való kiutasítás, időnként bántalmazás, de mindenképpen elhallgatás az ő osztályrészük.

Egy példa erre a Neturei Karta, mely eszme vagy szervezet mögé több tízezer zsidó sorakozik fel szerte a világon. Álláspontjukról két képviselőjükkel készült egy riport, melynek lényegét röviden összefoglalom:

A cionizmus egy mindössze 150 éves koncepció. A nem hívő zsidók találták ki, és az alapja az, hogy a zsidóknak egyedül kell felállni, visszamenni Palesztinába, csinálni egy országot, és nem szabad Istenre hagyatkozniuk. A zsidókat a Teremtő választotta ki, hozta Palesztinába, és a bűneink miatt később Ő is üldözte el onnan. Ezért nem lehet csak úgy visszamenni oda, és hipp-hopp létrehozni egy országot. A Törvény (=Tóra, a zsidók szent könyve) tanítása szerint csak maga Isten gyűjtheti egybe a zsidókat újra Palesztinában. A cionizmus egy eredendően ateista elképzelés. Izrael pusztán felvette a vallásos szimbólumokat, hogy odacsalogassa a zsidó embereket a világ minden tájáról. Hatvankét éve minden közel-keleti nyomorúságnak Izrael állam az oka, és ez az, ami ellen a Neturei Karta mozgalom küzdelmet folytat. (A riport itt található)

Furcsa hozzáállás ez egy zsidótól. Adott esetben persze tetszhet azoknak, akik humanista, emberi jogi vagy etikai irányból kritizálják - jó vagy rossz szándékkal - Izrael és a nemzetközi zsidóság aktivitását. Viszont még furcsább hozzáállás ez egy magát vallásosnak mondó zsidótól, aki a történelemben és napjaink politikiai történéseiben is felfedezhetné azokat az eseményeket, amelyeket „számon kér” Izrael vezetőin, miközben azok le vannak írva az ószövetségi próféciákban. És az Újszövetségben is, de azt ő ortodox zsidóként valószínűleg soha nem is olvasta.

Régóta tervezem összefoglalni itt a blogon, hogy Izrael mai, modern államáról, a zsidó népről, illetve a velük szembeni hozzáállásról valójában miket is mond a Biblia. Akit ez a téma érdekel, és nem szeretne várni, az nézze meg Dr. Arnold G. Fruchtenbaum (Izraelből kiutasított, zsidó származású keresztény bibliatanító) - 2012. szeptemberi budapesti előadás-sorozatát. Kedvcsinálónak ez egyik megválaszolt kérdés: meg lehet-e semmisíteni a zsidókat?

Megjegyzés: az orosz főrabbi olvasta a Tórát?

Ajánlott irodalom: Izrael mint brand - célcsoport az amerikai és nyugat-európai közönség

0 Responses to “Izrael állama - más szemmel”


  1. No Comments

Leave a Reply