Tíz téves hiedelem az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban

Az izraeli/palesztin konfliktus napjaink talán a legkomplexebb politikai kérdése. Sokan leegyszerűsítik az egyik vagy a másik fél hibáztatására. Azonban ha vesszük a fáradtságot megérteni a történelmet és korrigáljuk a téves vélekedéseinket, ezzel elősegíthetjük a palesztinok felemelkedésének kezdetét. Próbáljuk meg tehát pontosítani a történetet és tisztázni a 10 leggyakoribb téves hiedelmet:

1) Izrael jogtalanul lopta el a palesztinok földjét. - 1947-ben az ENSZ szavazással a területet a zsidóknak és a palesztinoknak adta. A zsidók elfogadták a részüket, és 1948-ban államot alapítottak rajta. A palesztinok visszautasították az ő részüket, és támadásba lendültek. Bár a háborút elvesztették, a területeik legnagyobb részét az ENSZ révén mégis megtarthatták.

2) A környező arab nemzetek valóban létre akarnak hozni egy palesztin államot. - A háború után Ciszjordániát Jordánia, Gázát Egyiptom felügyelte 19 évig. Ezen idő alatt kormányaik nem alapították meg a Palesztin államot. Ehelyett megtartották a területeket az ő saját használatukra.

3) Az arab nemzetek meg akarják oldani a menekültkrízist. - A palesztinok különböző arab államokban telepedtek le a Közel-keleten. Ezek az arab nemzetek megoldhatnák volna a menekültek helyzetét azzal, ha azonos jogokat biztosítottak volna a számukra. Ehelyett megtagadták tőlük a választójogot, a saját földet, de még a közoktatást is. Irónikus, hogy egyedül Izrael biztosít a számukra teljeskörű állampolgári jogokat, amely befogadott 156.000 arabot az 1948-as háború után, és akiknek a mai napig helyeket biztosít az izraeli kormányzatban és a legfelső bíróságban is.

4) Az ENSZ erőfeszítései segítenek megoldani a menekültek helyzetét. - AZ ENSZ tett lépést a palesztin menekültek helyzetének javítására: de ahelyett, hogy a szokásos módon használták volna a meglévő ügynökségeiket, amelyek segítenek világszerte a menekültek letelepedésében, létrehozta az UNWRA-t, amely minden palesztint menekültnek nyilvánít addig, amíg a Palesztin állam meg nem alakul Izrael határain belül. Ez megnehezíti a palesztinok számára a boldogulást a saját országukban, és bebetonozza őket a menekültstátuszba a gyerekeikkel, unokáikkal együtt, felduzzasztva a létszámukat az 1949-es 500.000-ről mára 5 millióra. Ahogy a körülményeik rosszabbodtak, a nemzetközi segélyek elkezdtek ömleni, ami egyben a következő félreértés is:

5) A megoldás több pénzt igényel. - Valóban? Az inflációt is beszámítva, a nyugati államok garmadával nyújtottak segélyeket a palesztinoknak. Személyekre leosztva 25-ször több támogatás érkezett ide, mint Európába a II. Világháború utáni újjáépítésre. Hol van a stabil gazdaság? Hol vannak az infrastruktúra fejlesztések? Ez a pénz megoldást nyújthatott volna, ehelyett a vezetőikhez került, akiknek bizony más volt a szándékuk ezzel. (Saját kiegészítésem: a pénz el nem lopott részét fegyverkezésre, Izraeli területek alá vezető alagutak kiépítésére stb. használták fel.)

6) Az államalapítás a palesztin vezetők legfontosabb célja. - Ezek a pénzek egy ember „szenvedéseit” enyhítették, Jasszer Arafatét. Arafat halála után a családjához köthető, felderített titkos befektetések meghaladták az egymilliárd dollárt is. Ez a jövedelemforrás azonnal veszélybe került volna egy új Palesztin állam létrejöttével, ami egymilliárd további okot adott a mindenkori vezetők, Arafat vagy Mahmud Abbasz számára, hogy sose írják alá a békeszerződést. Ez a tény a következő félreértésre irányíthatja rá a figyelmünket:

7) Izraelnek valódi békepartnere van. - Feszült helyzetben, 2000-ben Izrael újonnan megválasztott miniszterelnökét, Ehud Barakot a békekötéshez szükséges tárgyalási mandátummal ruházták fel. Barak – nagy belpolitikai kockázatokat vállalva – felajánlotta Arafatnak az általa követelt területek 94%-át, kivéve Jeruzsálemet. Arafat ezt határozottan elutasította. Clinton elnök a békekötés - 60 éve legjobb - lehetőségének az elmulasztásáért egyértelműen Jasszer Arafatot hibáztatta. Ami a legáltalánosabb tévedésre mutat rá:

8.) Izraelnek területeket kellene átadnia a békéért. - Izrael utoljára 2005-ben próbálkozott ezzel. Gázában letelepedett izraeli telepesek ezreit kényszerítette távozásra a palesztin vezetők által ígért béke érdekében. Azonban, amint az izraeliek távoztak, a palesztinok a HAMASZ-t szavazták a hatalomba. Megválasztottak egy olyan terrorista szervezetet, amely a hatalomba kerülése óta több, mint 10.000 rakétát lőtt ki Izraelre. Meglepő? Akkor valószínűleg a következő is az lesz:

9) A legtöbb palesztin tartós békét akar Izraellel. - Néhányan igen, de ők a kisebbség. A palesztin oktatási vezetők 60 éve csak gyűlöletet töltenek a gyerekek fejébe. Istenítik az öngyilkos merénylőket, iskoláikban ünneplik a halált. És végül:

10) Az egyetlen aktuális megoldás a palesztinok szenvedéseire a Palesztin állam megadása. - Az elmúlt 60 év során ez volt az egyetlen megközelítése a problémának. De azoknak az embereknek, akikről beszélünk, és várják a saját államuktól az egyenlő jogokat, csak romlott a helyzetük. Jelenleg Izrael az egyetlen állam, amely teljeskörű jogokat garantál a palesztinoknak a határain belül. Ha ezt minden állam megtenné, ahol élnek, gyorsan megjavulhatna az életminősége minden palesztinnak.

Legyünk korrektek: ezek a tévhitek akadályozzák a valódi megoldás keresését. Ha a ködösítés helyett annak eloszlatása után megvizsgálnánk a tényeket, felfedezhetnénk a valóságot, és elindulhatnánk az igazságosság irányába vezető uton.

Forrás: The Israeli Palestinian Conflict: 10 Myths Preventing Peace (saját fordítás)

Ajánlott irodalom: Egy szétfoszló civilizáció zűrzavaraAmnesty says Gaza groups comitted war crimes

0 Responses to “Tíz téves hiedelem az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban”


  1. No Comments

Leave a Reply