Értelmiségi

Érdemes elolvasni a HetiVálasz-ban a Fábry-Vágó vitát. Ollózások:

„Vágó: Hat éve az történik, amit a Fidesz akar. Helyesebben tíz éve. (…) Először is ott van a 2002, amikor a Fidesz megszavazza a kétszer száznapos programot. (…) Ami azóta történt, az kizárólag Orbán Vikrtor és pártja lelkén szárad. A 2006-os kampányban annyit ígértek, hogy győzni nem lehetett másképp, csak ha az MSZP is fölveszi a kesztyűt. Ezért voltak kénytelenek néhány valóban teljesíthetetlen ígérettel is előállni. (…) Amikor az MSZP megnyerte a választást, Prbán tusnádfürdőn elindította a hazugozást - megágyazva az őszödi bszéd kiszivárgásának.”

„Vágó: Valóban nem kezdtek hozzá a ciklus felénél a szükséges reformokhoz. De a politológusok a világon mindenütt egyetértenek abban, hogy ilyet sehol sem tesznek.”

„Vágó: Az őszödi beszéd csak arról szól, hogy Gyurcsány 2002-bn úgyöntött, először megnyeri a választásokt, és csak aztán reformál.”

„Vágó: De milyen diktatúráról beszélsz? A nyolcvanas évek Magyarországa ilyen volt, Brezsnyev alatt a legfelsőbb kádereket Moszkva nevezi ki (…). Milyen esélye van egy értelmes fiatalembernek ebben a helyzetben? Belesimul vagy alámerül. (…) Már lehet valaki úgpárttag, hogy nem kommunista. Csak tudja, hogy a karrierjéhez ez is kell. (…) Őket a diktatúra letéteményeseinek beállítani egyszerű tévedés.”

„Vágó: Állóvíz volt ez a rendszer, Sándor, nem diktatúra.”

„Fábry: Ehelyett módjuk volt ellopni a KISZ- és pártvagyont, avagy finomabban szólva: gazdasági hatalommá alakítani a politikai hatalmukat. Aztán vissza politikaivá. Vágó: (…) De amiről beszélsz, az 1991-ben engem is zavart, én is igazságtalannak éreztem. Tudod, hogy mit mindtam magamnak? Hogy ez volt a békés rendszerváltás ára. És immár tizennyolc éve történt mindez!”

„Fábry: Magam is hajlamos lennék átlendülni ezeken a morális prolémákon, ha az országot jól üzemeltetnék. Csak nem ez a helyzet. Vágó: Sándor, olvasd le a számról: igen, ez a helyzet! Jól üzemeltetik az országot.”

Azt mondják, az ember nem szívesen él feszültségben, s ha az értékrendje és a magatartása eltérnek, az egyik igazodni fog a másikhoz.

afterpost: vélmények a vitáról

Afterpost 2: Vágó visszavonulása szerintem jó hír

0 Responses to “Értelmiségi”


  1. No Comments

Leave a Reply