A gázai történetről

Az index egy „szájbarágó„-val járult hozzá a helyzet megértéséhez, azok számára, akik keveset tudnak a konfliktus előzményeiről és részleteiről. Ilyen célirányosan én is csak most olvastam ezekről:

Gáza területe 360 négyzetkilóméter, lakosainak száma 1,5 millió (összehasonlításul Budapest adatai: 525 km2 és 1,7 millió). A népsűrűség és a népesedés világviszonylatban is kiemelkedően magas. A Palesztin hatóság másik, Gázától területileg elválasztott része Ciszjordánia (West Bank), a kettő lakosainak száma együttesen 4 millió. Határait Izrael illetve Egyiptom ellenőrzi. A víz- és áramellátás, illetve a távközlési hálózat is Izrael kezében van. A területet folyamatos embargók és gazdasági blokádok sújtották az elmúlt években, a lakosság ki- és beutazását is tiltották vagy korlátozták. Magas a munkanélküliség, a lakosság több mint fele a szegénységi küszöb alatt él, nincs mindig víz, villany és élelmiszer. Az ország főként nemzetközi segélyekből tartja el magát. Gáza tulajdonképpen egy nagy szociális otthon, egy kőházakból álló menekülttábor, hiszen a más területekről elűzött palesztinok most itt élnek.

Izrael azért indított december 27-én támadást a Gázai övezet ellen, mert onnan évek óta rakétákat lőnek ki izraeli területre. (…) Izrael most véget akar vetni ezeknek a támadásoknak, ezért előbb légicsapásokat intézett a Gázai övezet ellen, majd bevetette szárazföldi erőit is. Az Izrael ellen 2008 decembere óta irányuló rakétatámadásokban egy katona és három civil halt meg, köztük egy ott élő beduin. A Gázai övezetben indított izraeli offenzíva alatt eddig közel 700-an haltak meg és legalább 2000-en sebesültek meg, de hivatalos adatok nem ismertek. A világ egyik legjobban felszerelt és legjobban kiképzett hadserege és légiereje áll szemben egy kézifegyverekkel, és kis hatótávolságú, pontatlan rakétákkal rendelkező terrorszervezettel, amelyet évek óta támogat Irán és Szíria.

A palesztinok nem szeretik a zsidőkat, mert Izrael állam 1948-as megalakulása óta több millió palesztinnak kellett elmenekülnie otthonából, akiket közvetlen vagy közvetett eszközökkel űztek el. A házaikba beköltöztek, vagy ha nem volt szükség rájuk, lerombolták az elhagyott falvakat. A zsidók nem szeretik a palesztinokat, mert a szélsőséges palesztin terrorszervezetek meg akarják semmisíteni Izraelt. Izraelnek alapvetően a Gázai övezetet irányító Hamász nevű terrorszervezettel van gondja. A mostani támadással is arra törekszik, hogy meggyengítse ezt a szervezetet.

A Hamász egy palesztin terrorszervezet, de politikai párt és segélyszervezet is. Azért lett népszerű, mert a menekülttáborokban szociális ellátást is nyújtott a szegényeknek, és kevésbé volt korrupt, mint a Palesztin Hatóságot addig irányító Fatah. 2006-ban a palesztin területeken tartott demokratikus választásokon ők kapták a legtöbb szavazatot, 44 százalékot. A Hamász minden izraeli civilt katonai célpontnak tekint.

A II. világháború és a holokauszt után a nyugati hatalmak és az ENSZ úgy döntött, megilleti a zsidóságot egy önálló állam Izrael és Palesztina kettéválasztásával. A baj csak az, hogy az itt élő arabok ebbe nem egyeztek bele. Izrael a neki kijelölt 1948-as határokat az 1967-es hatnapos háborúban kiterjesztette, és elfoglalta a Gázai övezetet. 1994-ben került ismét önálló palesztin közigazgatás alá Gáza, és 2005-ben az utolsó izraeli katona is kivonult innen. Gázában azt mondják, azért nem tudtak fejlődni, mert Izrael folyamatos embargókat alkalmazott, és a határzárak miatt lehetetlenné vált a munkaerő-áramlás. Van persze olyan vélemény is, hogy a mindent átható palesztin korrupció miatt nem tudott fejlődni Gáza.

A Vatikán igazságügy-minisztere egy interjúban azt mondta, hogy a Gázai övezet egy nagy koncentrációs táborra emlékeztet. Renato Martino bíboros szerint a világ nem nézheti tétlenül a közel-keleti történéseket, hiszen az izraeliek és a palesztinok egyazon föld gyermekei. Az izraeli külügyminisztérium szóvivője, Jigal Palmor az AFP hírügynökségnek úgy reagált: a bíboros kijelentése Hamász-propagandán alapszik, nem veszi figyelembe a palesztin szervezet által elkövetett bűnöket, és nem visz közelebb az igazsághoz vagy a békéhez sem.

Pásztor Tibor magyar, zsidó származású politikus, magyar és izraeli kettős állampolgár, a térség és a kérdés ismerője ezeket írja blogján:

Elfogulatlansággal igazán nem vagyok vádolható a Gázai konfliktus ügyében. Izraeli két évem első pár hónapját Sderotban (שדרות) töltöttem, ott jártam ulpanra. Nir Am kibucban él ismerősöm, mindez pár kilométerre van csak Gáza határától. Ashkelonba is sokat jártam. Most Sderotban és Ashkelonban bombák hullanak.Gáza Izraelnek nem különösen fontos. Nem stratégiai hadászati szempontból, nincs számottevő víz, nincsenek szakrálisan fontos területek, szinte hermetikusan el van zárva Izraeltől. Ha a Hamasz nem lövöldöz onnét kifelé, Izrael nem támadna. Nyilván nem ingyen osztogatnak olyan rakétákat, amiket 40km-re lehet lőni. Valamiért azt gondolom, hogy azt a pénzt Gázán belül is lehetne értelmesen fölhasználni. A nyomor óriási, a terület kicsi és zsúfolt. Gyakorlatilag nem lehet a civil lakosságot elválasztani a katonai célpontoktól. Tűrni viszont nem lehet tétlenül, hogy a Hamasz átlövöldözzön a határon. Nem látom, hogy ennek a konfliktusnak békés úton, tárgyalásokkal lehetne feloldása. Izrael megvédi magát, a Hamasz még Irán pénzével megtámogatva sem fog tudni ellenállni. Remélem, hamarosan megint nyugodtan lehet Sderotban aludni.

Igazuk van az izraeli zsidóknak, akik szeretnének bombáktól mentesen nyugodtan aludni. De azt hiszem, nagyon is igazuk van azoknak a palesztinoknak is, akik emberhez méltó életet szeretnének élni, erre viszont évtizedek óta nincsen lehetőségük. A Vatikán fent említett bíborosának nyilatkozatától függetlenül nekem is valami olyasmi motoszkál a fejemben pár napja, hogy a zsidók hatalmat gyakorló és hangadó része mintha elfelejtkezett volna a hitleri holokausztról, vagy inkább a maguk esetében nem vennék észre a hasonlóságokat.

Nyilvánvalónak tartom, hogy a megoldás kulcsa sokkal inkább a politikai, gazdasági és katonai hatalmat birtokló Izrael kezében van, mintsem a beszorított palesztinokéban. Rövid távon gondolkodva lehet érvelni amellett, hogy Izrael a palesztin lakosságot sem kímélő, katonai módszerekkel próbálja meg megsemmisíteni azt a terrorszervezetet (a Hamaszt), amely miatt a határmenti területeiken bármikor bombák hullhatnak az égből. De hosszú távon aligha magyarázható az elnyomó és agresszív magatartása, mely emberek millióit a saját földjükön generációkon át giga-gettókba zár és nyomorra ítél. Véleményem szerint Izrael palesztinokkal kapcsolatos politikája ma, illetve évtizedek óta elhibázott és bűnös. Még akkor is, ha ebben tettestársai a fejlett világ és az ENSZ. Illetve akkor is, ha a radikális palesztinok reakciói sem igazolhatóak, éppen ellenkezőleg.

Ortodox zsidó férfiak a Gázai övezet határán.

Afterpost: Tízezrek tüntettek az izraeli hadjárat ellen Európában

Érdekes Interjú Shiri Zsuzsa jeruzsálemi tudósítóval

Afterpost 2: Ostromzár a HetiVálaszból

Afterpost 3: Pocakos hibajegyzéke az index szájbarágójához

Afterpost 4: Egy nem PC álláspont a régikeletű zsidó-palesztin konfliktus okairól

Afterpost 5: Izrael és az EU társulásának parlamenti vitája és szavazása a magyar Parlamentben

Afterpost 6: izraeli férfiak az erőszakról

0 Responses to “A gázai történetről”


  1. No Comments

Leave a Reply