Future files

Matolcsy György a HetiVálasz karácsonyi számában Richard Watson Future files című, nagyon érdekesnek tűnő könyvét ajánlja.  Az író kétszáz trendet elemez ebben, és ezekből emel ki öt nagy erejű, a jövőt alakító változást. Ezek a következők:

1, az emberiség egyre „idősebb” lesz, ami az egészségügyet felértékeli 2, mindenki mindenkivel egyre szorosabb kapcsolatban áll majd a világban (értsd: kommunikáció) 3, gépek felemelkedése, önmagukat reprodukáló gépek, emberi intelligencia gépekbe történő letöltése 4, a hatalom nyugatról keletre tolódása 5, környezetszennyezés, vízhiány.

Hogyan változik a társadalom? A globalizáció még egy ideig folytatódik, de már megerősödik a lokalizáció: új törzsi érzések alakulnak ki az új városállamokban, helyben gyártott árukat veszünk, védjük a helyi piacokat, és a szállítási költségek megugrása miatt a helyi nyer a globálissal szemben. A társadalmak polarizálódnak, eltűnik a mai középosztály: egy része felemelkedik a szupergazdagok világába, más részük lesüllyed. Új szolgaság alakul ki a munkában, és új munkanélküliség. A változás felgyorsulása felfokozott izgalommal jár a társadalmak tagjaira: elterjed a nosztalgia, a világtól való elfordulás és a tehetetlenség érzése. Egyre többen keresik életük értelmét, megerősödnek a vallások, és a szellemi igények az anyagiakkal szemben.

Hogyan változik a politika? A nemzetállamok meggyengülnek, globális szervezeteken keresztül próbáljuk meg érdekeinket érvényesíteni, és a gazdasági hatalom olyan hatalmas városállamokban összpontosul, mint Tokió vagy New York. A feszültségek egyre inkább törzsek között robbannak, megerősödik a helyi politika és az idegengyűlölet. A politikusok már nem jólétet, hanem boldogságot ígérnek kampányaikban. A környezet vezető politikai témává válik. A gazdaság és politika visszatér 1914 előtti formáihoz, erősödik a nacionalizmus és a tekintélyelvű politikai rendszer. A politika nem a jövedelmet és a termelést adóztatja, hanem a „rossz” fogyasztást: győz a zöld politika. A félelemre építő politika is erősödik, mert nő a bizonytalanság.

Azt már én teszem hozzá, hogy a fentiek szerint a társadalomban és a politikában inkább jobboldali, egyes elemeiben szélsőjobboldali fordulat várható. Vajon mások mit gondolnak ezekről a jóslatokról?

1 Response to “Future files”


  1. 1 BPéter

    Köszönöm ezt az érdekes és gondolatébresztő postot!

Leave a Reply