Egy képzeletbeli szakértői kormányról

Milyen mélyen áll a kormányoldal megoldáskeresésének színvonala, ha Vértes Andrást, a GKI vezetőjét a három miniszterelnökségre esélyes jelölt között emlegetik az mszp-s körök! De nem is az ő személye a legnagyobb baj, hanem az a széles körben terjedő vélemény, hogy egy „szakértő”, egy „szakértői kormány” (még rózsaszínűbb nevén „nemzeti egységkormány”) kell az országnak. Akik majd a politikusok kudarca után végre kivezetnek minket a válságból, és emelkedő pályára állítják a gazdaságot a 2010-es választásokig.

Egy „szakértő” szerintem semmiképpen sem alkalmas olyan (elsőszámú) vezetői pozíció vagy funkció betöltésére, ahol komoly eredmény elérésére van szükség. Sem recesszióban, sem konjunktúrában. Az ilyenek identitása ugyanis olyan, hogy nem eredménykötelemben, hanem eljárási kötelemben gondolkodnak. Ez pedig a döntés-előkészítésére, annak támogatására alkalmas attitűd, de nem a döntés felelős meghozatalára. Szükség van rájuk is, de tapasztalatom szerint csak korlátozott mértékben szabad figyelembe venni a tanácsadókat. Ők ugyanis világéletükben más szerszámával verték a csalánt. Erre tenyésztették ki őket azok az érdekcsoportok, akik a háttérből, a saját céljaiknak megfelelően manipulálják a folyamatokat.

Afterpost: a hitelválságért is jórészt a szakértők felelősek, írtam erről nemrég

Afterpost 2: az esélyes személyekről Gyurcsány véleménye az őszödi beszédből: Odajön Surányi Gyuri barátunk, hogy ő neki megvan, hogy hogyan kell átalakítani úgy a minimálbér adómentességét, hogy közben fönt lehessen tartani az igazságosságot. És dolgozunk sokáig vele. Majd elküldi a papírját végre, amire kiszámolja és kiderül, hogy minden nagyon jó, csak azt nem tudja, hogy létezik az adójóváírás intézménye ma Magyarországon és azt is át kell alakítani, és az 230 milliárd forint összességében. Ja? Hát, ha a 200 milliárd forint benne van a pakkba, akkor már nincsen megoldása. Általában sok jó ötlet van egész addig, amíg nem kell számolni. Mikor számolni kell, akkor elfogy a tudomány. (…) Aki a Magyar Szocialista Párt környékén befolyásos véleményformáló makrogazdasági ügyekben Kornaitól Bokrosig, Békésitől Surányiig, Vértestől a jó ég tudja kicsodáig, azokkal végigbeszéltük, végigszenvedtük, végigüvöltöztük. És azt is meg kell mondjam nektek, hogy nagyon sok nagy ötlettel találkozunk. Hű, a hétszázát neki. És kiderül, hogy még a legnagyobbak is, a legtöbbre tartottak is százmilliárdos nagyságrendű tévedésekben vannak.

Afterpost 3: az SDSZ álláspontja Vértesről: Vértes viccet csinált magából, amikor a válság elején közölte, hogy a válság nem gyűrűzik be Magyarországra, és remek a miniszterelnök politikája.

0 Responses to “Egy képzeletbeli szakértői kormányról”


  1. No Comments

Leave a Reply