Kínai Újév

Február 13-án, a Kínai Újév előestéjén kezdődött a nagy csinnadratta. És ma megismételték. A puskapor őshazájában a (külföldi) rossznyelvek szerint két dolog számít: sokat enni és sokat pirózni. Na ezeknek az időszaka a kéthetes újévi ünnepségsorozat, ami szombaton kezdődött. Sötétedéstől az egyéb napokon is szokásos, szórványos durrogtatás és tűzijáték általánossá vált a városban. Elindultam a Nanjing Road / People’s Square felé, hogy közelről lássam a műveleteket. De mivel az őket kergető rendőrök miatt állandóan mozgó különítmények indították ezeket, csak egyszer sikerült elcsípnem az akciót. Éjfélkor aztán ráadták a teljes kakaót, és akkora füstbe burkolták a belvárost, mintha a legsűrűbb köd lenne, az utcára alig láttam le az ablakomból. Ezt a fázist már a 25. emeletről volt szerencsém végignézni, felejthetetlenek a felhőkarcolók között robbanó tűzvirágok.

A másik izgalmas látvány az égő lampionok eregetése volt. Ez egy papírballon, amiben a levegőt egy a kempingezésből ismert kis kocka égése melegíti. Egy-két percnyi tutujgatás után „magától” felszáll, majd lassan emelkedve eltűnik az ég sötétjében. A város felett több ilyen is lebegett, köszönhetően az utcai árusok bátor terítésének és bemutatóinak.

A folyó hét Kínában hivatalos munkaszünet, a boltok és éttermek is alig vannak nyitva. Itt ez olyan, mint nálunk a Karácsony és a Szilveszter közötti időszak. Az építkezés azért folyik, ha nem is teljes gőzzel, kicsit álmosabbak a fiúk mostanában. Pedig elkezdődött a Tigris éve, ami mozgalmasnak ígérkezik!

Afterpost: azért ennyi pirózásnak biztosan nem csak a velem szemközti ház egyik lakásának a kiégése volt/lesz a következménye. Mindkét homlokzaton dőltek ki a lángok, fel-fellobbanva többször is, ahogy a bekészített petárdák egymás után felrobbantak… Ajaj

1 Response to “Kínai Újév”


  1. 1 Ferkó

    hogy mik vannak… Videót is csináltál?
    (Abból a lampionos micsodából hozhatnál nekem párat, mert jó móka!)

Leave a Reply