Szélsőségek

Zsófia és Angéla esete figyelmeztető. Az akadémikus szerint a klímaváltozás hazánkban a szélsőségek beköszöntét jelenti, Az európai meteorológiai modell szerint mi a változásoknak épp a határán vagyunk: észak felé nagyon nedves, dél felé nagyon száraz nyarak várhatók, nekünk mindkét hatással számolni kell. Ami nem könnyíti meg például a mezőgazdasággal foglalkozók helyzetét, nehéz lesz eldöntenie egy gazdának, hogy például inkább belvízvédelemre, vagy inkább öntözésre próbáljon beruházásokkal felkészülni.

„Nem nehéz megjósolni, hogy az Alföldön pár évtizeden belül a természet visszaállítja a korábbiakhoz hasonló vízjárást. (Ami miatt az ártéri fokos gazdálkodás kialakult annak idején) Ugyanis a felmelegedéssel nemcsak a déli szelek beáramlása lehet hevesebb, hanem a leállóban lévő Golf-áram miatt lehűlő északnyugati térségből érkező hidegebb levegő is viharosabb sebességgel érkezik. Amikor az északnyugati és déli légáramlatok itt, a Kárpát-medence fölött találkoznak és keverednek össze, hatalmas mennyiségű, napokig ömlő csapadék hullik a térségre, és ez még a hóolvadással is egybeeshet. Megtörténhet, hogy a Kőrösök és Maros vízgyűjtő területeiről, a Felső-Tisza vidékéről és a Sajó és Hernád vízgyűjtőjéből egyidejűleg zúdul az Alföldre az áradás, sőt ez még egybeeshet a Dunán levonuló árhullámmal is. Az így kialakuló, együtt levonulni képtelen árvizek a magasabban fekvő területeket kivéve a teljes Alföldet elönthetik.” Idézet az Utolsó kísérlet könyvből (175.o.).

Azt már csak én teszem hozzá, hogy lásd Pakisztánt

Afterpost: hogy legyen egy magyar sosem-volt-ilyen is: a Balaton idén 126cm-en „tetőzött”, utoljára 1951-ben volt 125cm. 2010. december 10-én a partra kifújt a szél 30cm magas vizet.

Afterpost 2: brutális belvízhelyzet

Afterpost 3: 631 halott a Rió körüli sárlavinákban, és szupervihar Kaliforniában?

Afterpost 4: legalább kétezer éve nem volt ilyen meleg az a tengervíz

Afterpost 5: Yasi hurrikán Ausztráliában

Afterpost 6: Vulkán a kongói Goma városa alatt

Afterpost 7: Apokaliptikus homokvihar Phoenixben, Arizonában:

0 Responses to “Szélsőségek”


  1. No Comments

Leave a Reply