Hogy legyen mit ennünk három év múlva is!

Azt hiszem, magyon-nagyon jó hír, hogy az Európai Bizottság Magyarország számára 3 évvel meghosszabbította a termőföld-vásárlási moratóriumot. Indoklásuk:

Azért engedélyezzük Magyarország számára az átmeneti időszak további három évvel történő, egyszeri meghosszabbítását, mert hiszünk benne, hogy így képes lesz felkészülni a teljes körű liberalizációra, amelynek révén azután a magyar mezőgazdasági ágazat az unió belső piacának minden előnyét élvezni tudja. (…) stb.”

Szorosan ide kívánkozik a veddamagyart.info cikke a nagy multinacionális áruházláncok sajátmárkás élelmiszerei árképzése szabályozásának várható módosításáról, de ez csak részletkérdés. A lényeg a cikk utolsó bekezdésében olvasható:

„Az élelmiszer-kereskedők szerint egyébként jövőre szinte biztosan elkerülhetetlenné válik a piaci árak bizonyos mértékű emelkedése, mert csak idő kérdése, hogy a katasztrofális idei terméseredmények mikor „köszönnek vissza” a pultokon is – ám egyáltalán nem biztos, hogy ezzel főként a hazai szállítók járnak majd jól. A Heti Világgazdaság múlt heti számában nyilatkozó Szabó Márton, a Kopint-Datorg vezető kutatója szerint első körben a gabona és a növényolajtermékek, zöldségek, gyümölcsök, majd a takarmánydrágulás következtében az állati eredetű élelmiszerek ára növekszik majd. A folyamatnak már most nyilvánvaló jelei vannak: a növényi termékek drágulása az év első tíz hónapjában már meghaladta a 40 százalékot, ezen belül a legkirívóbb volt a burgonya áremelkedése a maga 70 százalékával. A helyzet azonban ellentmondásos, mivel a további áremelkedésnek az import is gátat szabhat. Ez a hazai beszállítói piacon természetesen újabb feszültségeket okozhat, ám az immár a vevők által is elvárt, folyamatos kereskedelmi árukészlet fenntartásához elkerülhetetlen lesz jelentős mennyiségű külföldi áru behozatala.  Ez pedig önmagában fékezheti még a legmegalapozottabb termelőiár-emelési törekvéseket is. A várható hiány miatt azonban az importra még akkor is rá fog kényszerülni a legtöbb lánc, ha –egy másik kormányzati rendelkezés értelmében – az ilyen szállítások úgynevezett másodlagos ellenőrzésének szigorításával is számolniuk kell.”

A fentiek alapján nagyon remélem, hogy a következő 3 évben - akár konfliktusok árán is - sikerül olyan jogi szabályozási rendszert kialakítani, amely elsősorban versenyképessé teszi a magyar mezőgazdaság kkv-jait, másodsorban pedig hathatósan megvédi a magyar földet a tőkeerős külföldi vásárlóktól, és a termelőinket az áruházláncokban jelentkező külföldi konkurenciától. Aki nem érti, hogy miért, olvassa el ezt!

Afterpost: ja és igen, a privatizációkról sem kellene megfelejtkezni…! (kösz Bali!)

Afterpost 2: bajban a magyar mezőgazdaság a Mindennapi.hu szerint is

Afterpost 3: szankciókat követelnek Magyarország ellen az európai multik

Afterpost 5: Világcsúcson az élelmiszerárak

Afterpost 6: Csak cukorrépából termett több 2010-ben (KSH)

Afterpost 7: az MTA élelmiszerbiztonságról szóló tanulmánya

Afterpost 8: Miért olcsó a magyar termőföld? A dereguláció és a rendszerváltoztatást követő földprivatizáció miatt elaprózódott tulajdoni szerkezet miatt.

0 Responses to “Hogy legyen mit ennünk három év múlva is!”


  1. No Comments

Leave a Reply