Egyiptom

Van egy mondás, miszerint aki lottóötöst nyer, az néhány év múlva szegényebb lesz, mint volt annak előtte. Történelmi távlatból nézve Egyiptommal is valami ilyesmi történt: az ötvenes-hatvanas években megtalálták az olajat. Bő három évtizeden át minden jól ment, szépen emelkedett a kitermelés, az alacsony árak mellett nőtt a belső fogyasztás, az ország népessége fél évszázad alatt megnégyszereződött.

Majd a ’90-es évek közepén kezdett csökkenni a kitermelés, de nem így a fogyasztás. Az export visszaesése mellett az olaj hazai felhasználása tovább nőtt, és mára elérte a teljes belföldi fogyasztást. A ragaszkodás a „jóhoz” mára 80%-os eladósodáshoz vezetett. Az olajhiány miatt felment az élelmiszerek ára (tudjuk, a mai iparosított mezőgazdaság olajat alakít át élelmiszerré). És amikor nincs kaja, felüti a fejét az elégedetlenség, aminek egy kezdeti fázisát ma Egyiptom esetében forradalomnak hívjuk.

Lehet itt diktátatúráról meg demokráciáról papolni, de 30 évig, amíg ment Mubarak olajbiznisze, nem volt forradalom. Most nem megy, és van. Akik felgyújtották magukat, azok - országtól függetlenül - mind a roppant nehéz életkörülmények, a munkanélküliség és a szegénység miatt hajtották végre akciójukat.

Hangsúlyozom, ma 80 millió ember él ebben az országban, az olaj-buli előtt (hatvan éve) 20 millióan voltak. Vigyázó szemünket ma Egyiptomra vessük!

Forrás: FFEK

Afterpost: ha a helyzet ilyen „egyszerű” lenne, de nem, mert itt van Izrael!

Afterpost 2: Tunézián és Egyiptomon kívül feszült a helyzet még Algériában, Szudánban, Elefántcsontparton, Palesztinában, Iránban, Irakban, szóval recsegnek az öreg arab diktatúrák

Afterpost 3: a HV szerint is alapvetően megélhetési indíttatásúak az afrikai zavargások

Afterpost 4: az MTA alelnöke szerint a jövőben sok ilyen, az észak-afrikaihoz hasonló megmozdulás lesz

Afterpost 5: szegény arabokat a rekordnagy ázsiai aszály is sújtja majd, az árak emelkedésével!

Afterpost 6: gazdasági segítséget kért Egyiptom

Afterpost 7: egy nagyon személyes női élmény a forradalomról

Afterpost 8: Líbiában polgárháborús helyzet van, ha nem egyeznek meg még ma, patakokban fog folyni a vér!

Afterpost 9: Az egyiptomi gyújtódoboz

Afterpost 10: Meghalt Kadhafi 2011.10.20-án

0 Responses to “Egyiptom”


  1. No Comments

Leave a Reply