Lenhardt Balázs vs. Gyurcsány Ferenc

Azt hiszem, a Gyurcsány-ügy már tényleg nem elsősorban az emberről magáról, a bűnösségéről, vagy az államadósság megnövekedéséről szól. Hanem arról, hogy működőképes-e a demokráciának hívott társadalom-szerveződési alapelv, amiben hinni akartunk. És talán még akarunk is?

Gondolatban végignézve az elmúlt évszázadon, amikor úgy elterjedt ez a „nyugati módi”, azt látom, hogy kezdetben talán bíztatónak tűnt. Szépen meglódult a világban a gazdasági fejlődés, az emberek várható élettartama, a népesség, az életszínvonal, a közoktatás stb. Sosemlátott fejlődésnek indult a tudomány, a kultúra már bárki számára elérhető. Hogy az internetről ne is beszéljünk.

És miket eredményezett ez a demokrácia? Vigyázat, nagy szavak jönnek! Értéktorzult fogyasztás-kultúra, hitevesztett társadalom, manipulált állampolgárok által megválasztott felelőtlen vezetők, mint például nálunk Gyurcsány Ferenc. De más országokban sem jobb a helyzet.

Hogy lehet ilyen a világ? Miért nem javítja meg már valaki? Miért nem a „jó irányba” mennek a dolgaink, hiszen ezt ígérték nekünk, a folyamatos fejlődés elvéről beszéltek az iskolában is! És még ma is a fenntartható fejlődésről papolnak? Miért nem látjuk ezt magunk körül?

A választ talán meglepő irányból, a termodinamika II. főtételétől, illetve az entrópianövekedés vagy entrópiamaximum elvéből is levezethetjük: Ha egy rendszer adiabatikusan zárt (vagyis a környezetéből nem vesz fel hőt), akkor a rendszerben lejátszódó spontán folyamatok során a rendszer entrópiája mindaddig nő, amíg be nem áll az egyensúlyi állapot. Egyensúlyi állapotban a rendszer entrópiája maximális.” Ha ez igaz, akkor az evolúció elve nem az. Tehát összességében nem fejlődés, hanem a világ egyfajta visszafejlődése, „rendezettségének leépülése” az, amit tapasztalunk magunk körül!

Így én felmentettem magamat (is) a világ megváltásának magasztos feladata alól. Az érzelmeimet leszámítva már nem várom el azt, hogy a dolgok a „jó irányba” menjenek. Azok ugyanis a rendezetlenség irányába mennek, és ez így van jól. Mondjuk ha jöttment gyurcsányok ezt nem gyorsítanák ilyen hatékonyan, az azért tetszene a világ rendjével titokban kicsit ellenkező lelkemnek…

(Meddig el lehet jutni egy albizottsági meghallgatásról készült videobeszámoló kapcsán…? Balázs, jó volt hallgatni a beszólásodat! Helyettem is mondtad.)

1 Response to “Lenhardt Balázs vs. Gyurcsány Ferenc”


  1. 1 lenbali

    Köszönöm.
    Sőt kezet sem fogtam vele, ami csak azért érdekes, mert a fideszesek valamennyien az ülés előtt és után is. Sőt tisztelt miniszterelnöknek szólították és kesztyűs kézzel bántak vele.
    Úgy tűnik ez a politikai kultúra. Kívülálló vagyok.

  1. 1 Visszatekintés a 2011-es évre at Bonifert Zoltán blogja

Leave a Reply