Mennyi állami támogatás?

A megújuló energiák használatának állami támogatása a közszférában és a vállalati szférában a kormányváltást követően újra megindult, itt 50-100% között mozog a mértéke, a magánszemélyek felé azonban még nem. Korábban itt 30-60% között alakult a támogatási intenzitás. Érdekes beszélgetésem volt nemrég arról, hogy mekkora lenne az állami támogatás ideális mértéke.

Egyfelől érdemes a 25%-os Áfa mértékét jelentősebben meghaladni, hogy ne legyen alternatíva az „Áfa nélküli” vásárlás és a feketemunka. Másfelől viszont a nagyon magas, 80-100%-os támogatási arány mellett az ésszerűség szempontjai gyengülni kezdenek, illetve ezzel együtt akár elmehet a történet a „túlárazás” módszerével a sajáterő támogatásból való fedezésének irányába is.

A legcélszerűbb az 50% (+/- max. 15%) mértékű támogatás lenne, egységesen a köz- és a vállalati szféra, illetve a magánszemélyek felé is, ugyanis mindegyikük alapvetően hasonlóan gondolkodik és működik. Támogatás nélkül nem tudnak hosszú távon megtérülő beruházásokat finanszírozni, túl nagy mértékű támogatás mellett pedig nehéz ellenállni a „kísértéseknek”.

0 Responses to “Mennyi állami támogatás?”


  1. No Comments

Leave a Reply