A villanykörte-összeesküvés

Az 1929-33-as válság idején egy Bernard London nevű prominens ingatlankereskedőtől radikális javaslat érkezett arra, hogyan lehetne újra fellendíteni a gazdaságot. Ugyanis az emberek nem a termékekért, hanem munkalehetőségekért és élelemért álltak sorban. Álláspontja szerint a válságra az lett volna a megoldás, ha a Tervezett Elavulást kötelezően törvénybe iktatták volna.

Bernard London elméletében minden termék kapna egy előre meghatározott szavatossági időt, aminek a lejárta után a terméket a törvény előtt halottnak kell nyilvánítani. A felhasználó ekkor át kellene adnja egy kormányszervnek, ahol azt megsemmisítik. Úgy gondolta, hogy ezzel az ipar kerekei folyamatosan őrölhetnének, az emberek folyamatosan fogyaszthatnának és mindenkinek lenne munkahelye. Az ötletet elvetették.

Brook Stevens az ’50-es években Amerikában a Tervezett Elavulás koncepcióját újracsomagolta: a termékek iránti vágyá lényegült át a fogyasztóban. Hogy vehessen valamit, ami kicsit jobb, kicsit szebb, és lehetőleg kicsit előbb, mint szüksége lenne rá. Legyen boldogtalan a terméktől, miután egy darabig használta azt, ezért próbálja meg eladni a használt cikkek piacán, és szerezze be a legújabb terméket, a legújabb kinézetűt. Filozófiája az akkori idők tervezőinek és marketingeseinek evangéliuma lett. A tervezett elavulás a fogyasztó döntése lett. Az új gondolkodású mérnökök kiszorították a régieket.

Ma ezt életcilusnak nevezik, ami egy modern eufémizmus a „tervezett elavulásra”. A termelés és fogyasztás korlátlan bővülésének egymást zseniálisan kiegészítő három alappillére a reklám, a tervezett elavulás és a hitel.

Mindeközben a vasfüggöny keleti oldalán a szocialista gazdaságok tervezett elavulás nélkül működtek, azt nem a piac szabályozta, hanem központilag az állam. A rendszer nem volt hatékony és krónikus hiányokkal küszködött, nem volt értelme a tervezett elavulásnak nem sok értelme lett volna. (Az NDK-ban a hivatalos szabályozás az élettartam növelését írta elő.) Azt hiszem, a nem túl távoli jövőnk jelzői ezek körül a fogalmak körül keresendők.

0 Responses to “A villanykörte-összeesküvés”


  1. No Comments

Leave a Reply