Tengelyt akasztani?

A magyarokkal ma már nem érdemes tengelyt akasztani.” Ezt mondta a miniszterelnök tegnapi, napirend előtti felszólalásában, majd tengelyt akasztott a teljes nemzetközi bankrendszerrel.

A Bankszövetség szerint elfogadhatatlan a banki közösség számára a devizahitelek végtörlesztésének rögzített árfolyamon való lehetősége. A szövetség szerint a tervezet jelentős pénzügyi, makrogazdasági és növekedési veszélyeket von maga után, ezért „az intézkedés végrehajtása esetén a bankoknak nincs más lehetősége, mint az Alkotmánybírósághoz és az Európai Unió illetékes szerveihez fordulni, illetve a lehetséges eszközökkel jogorvoslattal élni„.

A Jegybank közleményében hasonlóan szól: „csak olyan megoldás lehet megfelelő a hitelesek terheinek csökkentésére, mely nem veszélyezteti a pénzügyi rendszer stabilitását és működőképességét. (…) Az MNB csak olyan megoldások kidolgozását támogatja, amelyek a fizetőképes adósokat nem sodorják a nemfizetés irányába, valamint amelyek hatására a bankok tehervállalása nem veszélyezteti a pénzügyi rendszer stabilitását és működőképességét, amely a hazai gazdaság fenntartható fejlődésének egyik alappillére.

Azt hiszem, valóban ki fogja váltani a nemzetközi pénzrendszer egyre fokozódó haragját a helyi „leányvállalataik” érdekeit nem annyira figyelembe vevő magyar törvényalkotás. Mégis, ennél még sokkal tovább kellene menni: végcél kizárólag az emberek érdekében irányított önálló nemzeti pénzpolitika, és ezáltal a központi bankoktól való teljes függetlenedés lehet. Remélem, ez is benne van az egyelőre nem kommunikált, távlati tervekben. Mert különben az egésznek nem lenne semmi értelme, és a jó irányba tett próbálkozások szükségszerű bukásra lennének ítélve.

Még akor is, ha a központi bankároktól való függetlenedés korábban is csak átmeneti időkre sikerült egyes nemzeteknek, és még akkor is, ha ez ma nehezebb, mint bármikor a történelem során.

Afterpost: kiborultak az osztrák bankárokBrüsszeli értesülések szerint Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter úgy véli, hogy Ausztria bankjait „létükben fenyegeti” a magyar devizahitelesek gondjainak megoldására kidolgozott magyar kormányzati elképzelés. - Budapesti értesülések szerint a magyarok úgy vélik, hogy „létükben fenyegeti” őket a nemzetközi bankrendszer gazdagodására kidolgozott nemzetközi pénzszivattyúk működése!

Afterpost: Orbán Viktor: véget vetni a bankár-korszaknak

Afterpost 2: „Orbán retorikája veszélyes” - interjú Martin Schulzcal. Ma már máshogyan szavaznék az EU tagságunkat illetően…

0 Responses to “Tengelyt akasztani?”


  1. No Comments

Leave a Reply