7.000.000.000

Ha helyes a számítás, ma érjük el a hétmilliárdos létszámot a Földön - ünneplésnek eddig nem hallottam a hírét. Hallottam viszont energiahiányról, élelmiszer- és vízhiányról, környezetszennyezésről, munkanélküliségről, bevándorlásról és etnikai problémákról. Illusztrációnak ezekről itt egy pompás fotósorozat. Teljhatalmú urainknak is feltűnt ez a szám, néhányan közülük a népesség-szabályozásban látnák a megoldást:

„Tartsd az emberiség létszámát 500.000.000 alatt, örök egyensúlyban a természettel.” - Georgia Guidestones

„250-300 millió lakos a földön ideális lenne, olyan 95%-os csökkenés a jelenlegi szintről.” - Ted Turner, a CNN alapítója

„A világon ma 6,8 milliárd ember él. Ez hamarosan 9 milliárd lesz. Ha jó munkát végzünk az új vakcinákkal és az egészségügyben ezt 10-15%-kal is csökkenthetjük.” - Bill Gates, Microsoft

„Egyértelműbben kell fogalmaznunk a szexualitásról, a fogamzásgátlásról és az abortuszról, tehát azokról az értékekről, amik segítenek a népességszabályozásban, mert az ökológiai válság egyenlő a népességválsággal. A népesség 90%-os csökkentésével nem maradna elég ember a földön ahhoz, hogy kárt tegyen az ökológiai rendszerben.” - Mihail Gorbacsov, a SZU elnöke, a peresztrojka atyja

Elgondolkodtató a helyzet, ugyanis a népesség növekedése, kedvező körülmények között, valóban „szigorúan monoton” növekszik. Tehát elméletben szükségszerű, hogy valamikor elérje a Föld az eltartóképességének határát. Hogy ez hány milliárdnál következik be, szinte másodlagos kérdés, mert bekövetkezik.

A második millárdhoz 123 év, a harmadikhoz 33, a negyedikhez 15, az ötödikhez 12, a hatodikhoz 12, a hetedikhez szintén 12 évre volt szükségünk - és itt tartunk most, túl az inflexiós ponton. Az előrejelzés szerint a nyolcadik milliárdhoz 16, a kilencedikhez 19 évre lesz szükség, és állítólag ennél a létszámnál fogunk stabilizálódni.

Namármost ez egy grafikonon lerajzolva lehet nagyon logikus, szép és tudományos, de a növekedés éppen most kezdődő lelassulását egy kicsit zötyögősebb időszaknak képzelem el annál, minthogy észrevétlenül levesszük a lábunkat a gázpedálról, amikor elérjük az utazósebességet… Az ELTÉ-n humánökológiát tanuló Pacsker a GreenR blogon teljesen kiakadt az index fent belinkelt fotóin. Idézem őt, mert egyre többször hallom ezt a gondolatmenetet (nálam) fiatalabbaktól:

„Vida Gábor professzor úr említett nekem egy tanulmányt, mely szerint a mai tizenévesek ~80%-a éhhalálban fog felnőtt korára meghalni. Ezt az alábbi képek láttán nem is vonom kétségbe. Azt viszont igen, hogy akarjak-e utódot nemzeni erre a világra. (…) Tudhatóan szenvedésbe és halálba hozni világra egy érző lényt: ezt én előre megfontolt szándékú emberölésnek nevezném. Ez nem ökofasizmus, nem akarok én megölni senkit. A bolygó fog. Nem fog ugyanis elegendő ételt, ivóvizet és levegőt adni. A bolygó az ökofasiszta, hogy a természetes eltartóképesség szerint működik a természet törvényei által… A bolygó az isten, mert ő határozza meg a lét határait és végességét. A populációökológia logisztikus S görbéje nem fog kegyelmezni és kivételt tenni senkin és semmin.

A Bibliában, közvetlenül a férfi és a nő megteremtése után ezt olvashatjuk: „Isten megáldotta őket és ezt mondta nekik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, töltsétek be és hódítsátok meg a földet. (…) És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó.” (Mózes első könyve 1,28)

Aki mindent előre látott, hogy is értette ezt? Egy másik részlet Prédikátor könyvének elejéről sokkal találóbbnak tűnik: „Igen nagy hiábavalóság - mondja a Prédikátor -, igen nagy hiábavalóság! Minden hiábavalóság! Mi haszna van az embernek minden fáradozásából, ha fáradozik a nap alatt?”

Források: Idők jelei és The American Dream

0 Responses to “7.000.000.000”


  1. No Comments
  1. 1 Lugánói tanulmány - a globalizációs krimi at Bonifert Zoltán blogja

Leave a Reply