Lugánói tanulmány - a globalizációs krimi

Halj meg időben, ne okozz másnak gondot: Lugánói tanulmány címmel olvastam Csath Magdolna írását. A könyv 1999-ben jelent meg Susan George tollából. Idézetek a fenti, könyvismertető előadás anyagából:

Van egy titkos megbízói kör, a globalizáció irányítói és menedzserei. Megbíznak egy szakértői csoportot, hogy mérje föl a helyzetet és tegyan arra javaslatot, hogy hogyan lehet továbbvinni ezt a világot. Egyetlen egy dolgot nem lehet megkérdőjelezni, annak folytatódnia kell. A szakértői csoport vizsgálja a környezet károsodását, az elszegényedés szociális problémáit, és arra a következtetésre jut, hogy ha ezeket a körülményeket nem kezelik valahogy, akkor a globalizáció nem folytatható, nem fenntartható. Egyetlen megoldás van: a grandiózus népességcsökkentő terv.

A GDP-ben mért gazdasági növekedés valóban kizsákmányolja az embereket és a Földet is. A GDP-t növelik például a börtönök, a környezeti károk elhárítása, a bankok szolgáltatási tevékenysége, a drogkereskedelem, prostitúció, gyerekmunka és más káros jelenségek is. Inkább az élet minőségével kellene mérni, azokkal a tényezőkkel, amelyek az emberek életét szebbé és jobbá teszik: az egészségügy állapota, a tudáshoz való hozzáférés körülményei, munanélküliség és korrupció csökkenése. Az elszegényedés pedig azért gond, mert ha az emberek elvesztik a türelműket, fellázadhatnak az uraik ellen.

Visszatérve a megoldásra, hogyan csökkenthető a népesség: a születések számának csökkentésével és a halálozások fokozásával. AZ IMF jelenjen meg az országban, és hozza a megszorító csomagot: kórházbezárások, ágyszámcsökkentés, családok életének megnehezítése, hogy ne szülessenek gyerekek. Aztán a pénzpiacok szerepének növelése: elszámoltathatatlanságának, ellenőrizhetetlenségének biztosítása (Megjegyzem: jegybanki függetlenség), hogy a pénzszivattyúk zavartalanul működhessenek. Drogliberalizálás, nemzetközi járványok, kisebbségek felpiszkálása a többség ellen. Élelmiszeripar tönkretétele és az ellátás függővé tétele az importtól, adósságcsapda, média az elbutítás céljából, értékek relativizálása. És persze az állami gazdaságösztönző intézkedések visszafogása. A népesség csökkentésének legalább 90%-a a fejlődő világban következzen be, 2020-ra elérve a 4 milliárdos létszámot. (Megjegyzem, hogy Bill Gates, Al Gore és Ted Turner is erről beszél előadásában.)

Magyarország az EU-csatlakozás óta a felzárkózók csoportjából a lemaradók csoportjába csúszott vissza, és romlik a helyzetünk. Az ENSZ definíciója: Népirtás az, ha egy népet vagy egy népcsoportot olyan feltételek közé kényszerítenek, amelyek azt, vagy egyes tagjait pusztulással fenyegetik, olyan intézkedéseket tesznek, amelynek célja a születések megakadályozása.

Csath Magdolna szerint a megoldás a vidéki munkahelyteremtés, mezőgazdaság és élelmiszeripar hazai kézbe vétele és megtartása stratégiai ágazatként, hazai kis- és közepes vállalkozások támogatása, a kultúra és az oktatás. Az EU-s pénzeket magyar vállalkozásoknak kell juttatni. Zöld ipar, és nem megvárva a külföldiek térnyerését, az alternatív energiákra való intenzív átállást kell támogatni.

És innen már az én véleményem következik. Csath Magdolnának egy kis kiegészítéssel van igaza. A felsorolt ágazatok támogatása persze fontos, de mint ahogyan a gazdaságot és a pénzügyeket is, úgy a kultúrát és az oktatást is új alapokra kellene helyezni. Az, hogy ott tartunk, ahol tartunk, abban alapvető szerepe van a kultúra és az oktatás hosszú ideje tartó elkorcsosulásának is. Máshogy fogalmazva, a médiák által agymosott emberek aránya a társadalomban olyan szintre jutott, hogy már önmaguk védik meg az őket tönkretevő rendszert. És a kultúránk „legdicsőbb” terméke, a demokrácia hivatott bebetonozni a globális intézményeket a hatalomba.

Egyszerűbben fogalmazva: a tovatűnő kényelem és biztonság fogja az állami gondoskodást követelő embereket az utcára vinni, hogy a lehetségesnél még gyorsabb „megoldást” kikényszerítsék a döntéshozóiktól. Az emberek a személyes válságukra csupán szakszerű érzéstelenítést kérnek: változtatás nélkül kényelmet, és ajándékba. Úgyhogy látszólag mindenki közös érdeke a globalizált gazdaság fenntartása, amely ezt biztosítja - már nem sokáig.

Téma forrása: Koló Média

Kapcsolódó irodalom: 7.000.000.000

Csath Magdolna - A lugánói tanulmány ismertetése

FFEK - Dmitry Orlov gondolatai

Orvosi Etika - Egyes etikusok szerint a szülés utáni „abortusz” elfogadható gyakorlat

A WHO + Bill & Melinda Gates Alapírvány működése Indiában…

0 Responses to “Lugánói tanulmány - a globalizációs krimi”


  1. No Comments

Leave a Reply