Helyreigazítás - helyre igazítás?

Az elmúlt években affelett aggodalmaskodtam, hogy fogytán az olaj a Földön, és ez lesz drámai hatással ránk. Ma azt hiszem, hogy fogalmam sincs róla, mennyi a még kitermelhető olaj és egyéb energiahordozó. Ha esetleg tényleg csökkenőben vannak, az sem mértékadó körülmény a fogyasztók számára. Nekünk az a lényeg, hogy aktuálisan mennyire elérhetők a világpiacon és milyen (magas) az áruk. Erre pedig - kínálati oldalról - legnagyobb hatással egyrészt az kartellek, de még ennél is nagyobb hatással a nemzetközi politikai és háborús feszültségek vannak, lesznek.

Az arab tavasz még nem zárult le teljesen. Iránnal szemben összehangolt a nemzetközi fellépés. Egyebek mellett a vélelmezetten ellenséges szándékú atomprogramjára hivatkozva bármikor megtámadhatja őt az USA és/vagy az EU. Ez esetben a Hormuz szoros azonal lezárásra kerülne, és ki tudja, hogy a további hatalmak (Oroszország, Kína) hogyan reagálnának a háborúra. Az ennek következtében azonnal fellépő, sosemlátott olajhiány éa energiaválság miatti káosz látszólag senkinek sem érdeke. Látszólag.

Olyan időket élünk, amikor az eseményeket és a folyamatokat nem lehet a korábban megszokott sablonokkal megmagyarázni. A fogalmaink, a szervezeteink mások lettek, mint amiknek, akiknek hittük őket. Az USA és az EU vezető szervezetei nem a demokráciát, nem a szabadságot védik, céljuk inkább a globális hatalom-koncentráció. Pont a magyarok ne értenék meg ezt? Talán minden nemzetközi szervezet és a nemzeti kormányok nagy része is a rájuk szavazó, őket megválasztó emberek érdekei ellen lép fel, kollaborál, és mi a zavarodottság közepette azt sem tudjuk, ki van velünk és ki van ellenünk. A következő pár évben még sok helyreigazításra lesz szükség, ahogy lépésről lépésre felismerhetjük a valóságot úgy, ahogy az valójában van.

Ajánott irodalom: Az olajzsarolás új korszakaA III. Világháború első lövése?Kissinger világháborút jósol - szatírikus cikk!

0 Responses to “Helyreigazítás - helyre igazítás?”


  1. No Comments

Leave a Reply