A szabad akaratról

Átvitt értelemben hidraulikus birodalomnak hívhatunk minden olyan államrendet, amely nem elsősorban katonai erővel tartja fenn magát, hanem azáltal, hogy a túléléshez, illetőleg a gazdaság működéséhez elengedhetetlen bármilyen anyagot, vagy egyéb forrást a hatalom tudja csak biztosítani. Ez lehet az ivóvíz, -innen kapta a nevében szereplő jelzőt is,- lehet az energia, lehet egy drog, melynek mindenki függője, vagy lehet akár az információ is. Amikor a hatalom a társadalomra nehezedő hidraulikus nyomással tudatosan kezd élni, saját, sokszor önkényes koncepciójának megvalósítására, ahelyett, hogy csupán a mindenki számára hasznos össztársadalmi rend fenntartására használná, azt hidraulikus diktatúrának nevezhetjük. Amikor a hatalom nem egy, hanem több dolgot kontrollál, még katonai erővel is szinte lehetetlen megdönteni. Ez a multihidraulikus diktatúra.

A legrégebbi időktől alkalmazott hidraulikus alap az ivóvíz mellett a pénz. Azon túl, hogy az államhatalom minden korban törvények útján rendelkezett a pénzkibocsátási monopóliumáról, technikai eszközökkel is biztosította, hogy a fizikai monopóliummal rendelkezzen. Az államhatalom pénzkibocsátási monopóliuma mostanra  megszűnt, hiszen már a magánkézben lévő kereskedelmi bankok is szabadon multiplikálhatják a szintén magánbefolyás alatt álló jegybankok által kibocsátott „állami” pénzt. Ha az igazi hatalmasokat meg akarjuk találni, csak azt kell keressük, kinek a kezében vannak a hidraulikus pórázok végei. (Nicsak: Víz - franciák (+USA) vs. Budapest)

Érdemes megemlíteni a fentieken túl egy történelmi távlatokban új monopóliumot, az információt, ezen belül is a távközlést, a médiákat és végül az internetet (Filmajánló). A szabadulási iránya ezek felől a természet felé lenne, azonban a mezőgazdasági termőterületek tönkretétele, vagy az élővizek, a levegő szennyezettsége és az abszurd jogszabályalkotás miatt már manapság is egyre szűkülnek a menekülési utak ebben az irányban is. (Forrás eddig: 2012 Blog.)

Azt hiszem, össztársadalmi szinten a helyzetünkre nincsen sikeres megoldás. Mielőtt azonban apátiába esnénk, vagy a reménytelenség esztelen ámokfutásába kezdenénk, emlékeztessük magunkat valamire: a játékszabályok az évezredek alatt nem változtak. Az igazi elnyomáshoz minden korban meg kellett szerezze a hatalom az egyén beleegyezését, a szabad akaratát, ami az első számú isteni intézmény. Persze a hatalomnak való ellentmondás a mindenkori, nehéz körülmények között sokszor szinte lehetelennek látszott, mégis számtalan pozitív példa igazolja az állításomat.

Viszont a világtörténelmi léptékű folyamatok megfordítására soha, egyetlen ember, lett légyen hadvezér vagy államférfi sem volt képes. Mind egy előre megírt forgatókönyvet hajtottak végre, melyet persze ideig-óráig, átmenetileg, a szabad akaratukkal befolyásolhattak és befolyásoltak is. Ugyanis bizonyíthatóan, kellő, azaz hihetetlen nagy pontossággal és részletezettséggel meg van írva a világtörténelem ebben a könyvben. Az ókortól napjainkig, és még tovább is, pedig 2-3000 éve jegyezték le! És ha eddig tényleg nem tévedett, alappal hihetjük, hogy ezután sem fog. Benne, megfelelő tanulmányozás mellett, minden ember megtalálhatja többek között a világtörténelem jövőbeni fő irányát és eseményeit is, és ha felfogta, elfogadhatja és alkalmazkodhat is hozzá. Persze csak akkor, ha akarja. Tessék tesztelni!

1 Response to “A szabad akaratról”


  1. 1 Bonifert Zoltán

    Na jó, első körben érdemes segítséget kérni hozzá, pl. innen: http://www.istenletezik.hu/

  1. 1 A szabadság ára at Bonifert Zoltán blogja

Leave a Reply