Maradok?

A magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos törvényjavaslat ügyében a kormányoldali és az ellenzéki politikusok mellett (helyett?) célszerű meghallgatni magukat a magánnyugdíjpénztárakat is. Az újságcikkeknél, politikai nyilatkozatoknál erre sokkal alkalmasabbnak tűnik például ez a blog.

Nekem egyre inkább az jön le, hogy itt hamarosan komolyan meg fog ütközni a közösségi és a magánérdek. Akarom-e, hagyom-e finanszírozni az elmúlt évtizedek fenntarthatatlan fejlődése következményeinek mai költségeit a saját megtakarításaimból (is), vagy nem?

Bár egyáltalán nem mindegy, de most lépjünk túl azon az, hogy éppen Orbán lopja-e el, vagy Gyurcsány k…rta-e el! A soktényezős globális rendszer több évtizedes (évszázados?) fenntarthatatlan fejlődése fújta óriásira ezt a „buborék-hegyet”, nyugdíjastul, mindenestül. Egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy amikor a rendszer bármelyik eleme elsőként összeomlik, az magával rántja majd a többit is. Hogy az első dominó az egészségügy, vagy az élelmezés, vagy a közlekedés, vagy éppen a nyugdíjrendszer lesz, a végeredményét tekintve másodlagos jelentőségű kérdés.

A „nagy bedőlés” milliók egyéni kis világának összeomlásán keresztül történik. Az ember pedig már csak olyan, hogy önző, menteni próbálja a menthetőnek hitt kis világát: a házát, a vagyonkáját, az életét. Ilyenkor ki áldozná fel másokért a sajátját? Pláne e z e k n e k ? A kormánynak meg, ha pénz kell, mert már megint elfogyott, legyen elég ismét az IMF hitele…

Afterpost: érvek és ellenérvek - számolni vagy inkább jövőbe látni kéne?

Afterpost 2: senki, még Angela Merkel sem akar Mikulás lenni!

Afterpost 3: Rogán vs. Véleményvezér

Afterpost 4: Kun János közgazdásznak, a Bajnai-kormány főtanácsadójának az álláspontja - AJÁNLOTT!

Afterpost 5: Csath Magdolna szerint figyelni kell a hitelminősítőkre, de nem kell túlságosan megijedni, Magyarország állja a sarat.

afterpost 6: A magánnyugdíjvagyon sorsa forog kockán - mi lesz a részvényekkel?

Afterpost 7: Selmeczi feljelenti a kasszákat?

0 Responses to “Maradok?”


  1. No Comments

Leave a Reply