Paolo Coelho igazsága

A Wikipédia szerint emberünk Braziliában gyerekkorában jezsuita iskolában tanult, szülei elmegyógyintézetbe vitték, ahonnan 20 évesen szabadult. Ezt követően tanulmányozta a mágiát és az okkultizmust, majd igen sikeres író lett: művei 140 országban 56 nyelven 45 millió példányban fogytak el a polcokról. Időnként szembetalálom magamat coelho-idézetekkel, amiket lelkesen lájkolgatnak a Facebookon. Ezek irányultsága nyilvánvalóan a New Age tág, szinte mindent befogadó szellemi áramlatába tartozik:

A New Age (angol; „új kor”) az Egyesült Államokban létrejött utópisztikus mozgalom. Vallásnak nem tekinthető, nincs leszabályozott dogmarendszere, a hangsúly az egyénen van, akinek a saját lelki útját kell követnie. Egyes ágai viszont nagyon is zárt rendszert képviselnek. Tanításának lényege szerint a Föld a Vízöntő korába lépett, és ez hitük szerint egy új világ (új kor) kezdete. A New Age a keleti vallások, pogányság és spiritualizmus által befolyásolt egyéni és személyes hitek széles sávjának gyűjtőneve, mely egy új fejlődő vallás jegyeit mutatja ugyan, de napjainkban lelki keresők, tanítók, gyógyítók és más résztvevők laza hálózatának tekinthető.

Érdemes rákattintani a fenti Wikipédia-linkre, mert sok olyan jellemzőt és összetevőt felsorol még, amelyekkel nap mint nap találkozhatunk, nem csak a médiákban, de az alternatív képzéseken, illetve már a közoktatásban is. Iszonyú szimpatikus az egész, annyira telve van emberi értékekkel, hogy csodálatos! Értelemszerűen szinte minden ma elterjedt, jó szándékú spirituális irányzatot befogad, eggyel azonban ellentétben áll, a kereszténységgel.

Nagyon kíváncsi lennék, hogy a New Age állításaira milyen, általános érvényű bizonyítékokat tud felmutatni - akár Coelho is! Azon túl, hogy esetleg jól hangzik, mi igazolja például azt a fenti alapállítását, hogy az egyénnek a saját lelki útját kell követnie - az ő egyéni és személyes hite szerint? Mára  kb. hétmilliárd ember van a földön. Ez a hétmilliárd egyéni hit jelenthet-e ugyanennyi egyéni, nyilván egymásnak ellent is mondó igazságot is? Persze ez a kérdés is csak azoknak érdekes, akik még igaznak fogadják el azt, hogy a fehér nem fekete és nem is szürke. Tehát a logikus gondolkodásnak azt az alapelvét, hogy egy dologról több, egymásnak ellentmondó állítás egyszerre nem lehet igaz…

0 Responses to “Paolo Coelho igazsága”


  1. No Comments

Leave a Reply