Social Media

Doransky a blogjában nemrég ezeket írta: Ne tévesszen meg a válság, a válság nem vetette vissza az internet használatot, a válság nem változtatja meg a felhasználói szokásokat, a gazdaság visszafogó hatása nem érvényesül az interneten felhasználói oldalon - kivéve talán a vásárlást -, az internet által elindított evolúciós robbanás tovább folyik háborítatlanul. És ennek a változásnak a következő lépése a valódi közösségi tér megjelenése lesz. A teljes írást olvasd el itt.
Aztán egy másik írásában: a social ott kezdődik, amikor azért kezdünk csinálni dolgokat egyre inkább a weben és a mobilon, mert azok közösségiek. Ezzel egyre kevésbé csinálunk olyan dolgokat, amik nem közösségiek. A social ott kezdődik, amikor úgy ülünk le a géphez, hogy követjük a barátaink nyomait, ott gyülekezünk, ahol a barátaink gyülekeznek, azzal foglalkozunk, amivel a barátaink foglalkoznak és minden eszközünk megvan ahhoz, hogy lássuk, hogy a barátaink éppen hol vannak és mi is megadunk minden adatot ahhoz, hogy a barátaink tudják, hogy éppen merre járunk és mit csinálunk.
Az ember alapvetően, természetéből fakadóan közösségi lény és mint ilyen, sok esetben fontosabb számára a közösségi lét, mint a személyes adatai. Az ember hajlandó rengeteg dolgot megtenni, hogy közösségben lehessen és ez együtt jár a láthatósággal. Amit a közösségi rendszerek megteremtenek, hogy a webes jelenlétünknek kezd tömege, formája és történetisége lenni és ahogy nézem az embereknek ezzel semmi gondja nincs. Ha a szabadság megmarad, a legtöbb esetben nincs gondunk azzal, hogy mások - leginkább a barátok és családtagok látják, hogy mivel játszunk, mit nézünk, stb. -. (afterpost: na ezzel mondjuk vannak, akik vitatkoznak…)
Többé nem elszigetelt rendszerek között ugrálunk, hanem a hálózatunkkal és barátainkkal együtt mozgunk rendszerről rendszerre, alkalmazásról alkalmazásra, filmről filmre. Ezeket innen idéztem.
Egy kicsit izgatott vagyok ettől az egésztől! Gyorsabban látszik változni a világ, és ilyenkor új lehetőségek teremnek benne. Aki megfejti, mi is ez a social media, és nem csak fogyasztja, de aktívan csinálja is, az a képzeletbeli kártyajátékban új lapokat kérhet, míg mások a régi lapjaikból játszanak. És szerintem az „aktív csinálás” az információk létrehozását, valamilyen hozzáadott értékkel való továbbítását, terjesztését jelenti. Ez pedig a „felhő”, azaz a világhálóval összekötött digitális eszközök egy része felé, valamilyen hálózaton keresztül történhet. Például és elsősorban a barátaink és az ő barátaik felé, akár az iWiW, a Twitter vagy a Facebook infrastruktúráján keresztül. A jelszó: (hálózatos) kapcsolatépítés.
Két kicsit régebben összeszedett prezentáció másoktól, szintén a témában:
Afterpost: A social media 2011-es kilátásai a nextwave szerint

2 Responses to “Social Media”


  1. 1 lenbali

    Én azt gondolom, hogy a társadalmi élet sosem fog döntő mértékben a webre koncentrálódni. Ha fontosak a barátaink, akkor megkeressük őket, leülünk egy teára vagy pohár borra, vagy sétálunk egyet.
    A social media létező trend, amire van is igény, de csak virtuális valóság. Az igazit nem pótolja és sosem fogja.

  2. 2 zolesz

    Lenbali, teljesen egyetértek veled. Szomorúan alakulna az ember élete, ha azt elsősorban az interneten élné. Személyes kapcsolattartás nélkül szerintem „tönkremegy” az ember élete.
    Ezzel együtt, az új trend megértésével és az abba való bekapcsolódással a kapcsolatok bővülő mennyisége tartható fenn egy magasabb minőségben. Ebben hiszek, és csak javasolni tudom mindenkinek, aki szeretne emberekre minél nagyobb hatással lenni, hogy előítéletektől mentesen vizsgálja a címbéli jelenséget.

  1. 1 Visszatekintés a 2010-es évre at Bonifert Zoltán blogja

Leave a Reply