Befektetések és magánnyugdíjpénztárak

Egy rövid szárazabb rész után jön majd az érdekes arról, hogy milyen motivációk szerint működnek a ma oly hőn szeretett biztosítók és magánnyugdíjpénztárak. A befektetési portfólióik a kezelőjük által - jogszabályok és stratégiai megfontolások alapján - kialakított, különböző típusú, kockázatú és hozamú értékpapírokból és egyéb befeltetési eszközökből állnak. A különböző portfóliók esetében a befizetéseket kölönböző kötvényekbe, részvényekbe és alapokba fektetik be. Általában három portfóliót kínálnak: egyet az időseknek, egyet a középkorúaknak és egyet a fiataloknak attól függően, hogy mennyi ideig maradnak a befizetések náluk. A lejárati idő vagy nyugdíjkorhatár előtt kivenni a pénzt innen, ugye csak veszteséggel, vagy egyáltalán nem lehet.

A tanácsadók, más néven brókerek a hajtók, ők szervezik be a tagokat a rendszerbe. Jutalékukat a befizetések után kapják, tehát rövid távú érdekük kizárólag a minél nagyobb összegű befizetés elérése. A befizetett pénzek a kezelőkhöz kerülnek, akik kiválasztják, konkrétan hova fektessenek be a kínálatból. Jutalékot a befektetéseiken elért eredmény alapján kapnak, de pontosan hogyan is? Úgy, hogy a mérce az iparági befektetések hozamának átlaga. Akkor is, amikor mínuszos, ha azt meghaladták - már jól dolgoztak.

Namost gondoljunk csak vissza, mi történt az elmúlt két évben? A befektetéseink sokat vesztettek értékükből, a hozamok átlagai soha nem látott mélységekbe zuhantak. Mondjuk az adott iparági hozamátlag esett 10%-kal, de a mi kezelőnk ennél jobban dolgozott, csak 9%-kal esett az általa választott portfólió. Tehát 1%-os eredményt ért el, még ha ez az én értelmezésem szerint relatív eredmény is. És ez alapján, az én 9%-os veszteségem mellett a kezelő jogosulttá vált a jutalékára! Klassz, nem? Na ilyen feltételek mellett adjuk át önkéntesen a megtakarított pénzünket a szakértőknek, fialtatásra!

Ráadás: 1998 januárjában a magánnyugdíj-pénztári rendszert a legtöbbünk számára kötelezően vezették be, illetve az adójogszabályok kiemelten támogatják az életbiztosítással összekapcsolt, hosszú távú megtakarításokon alapuló befektetéseket…

Afterpost: Véleményvezérnél olvasom a MNYP-ak elhagyása ellen szóló érveket. 1, a jelenlegi állami nyugdíjrendszer már középtávon is válságba fog kerülni, hosszútávon pedig fenntarthatatlan lesz. 2, hogy ki mennyi nyugdíjat kap és milyen feltételek mellett, a mindenkori hivatalban lévő kormány dönti el. Szerintem meg teljesen máshogy kell a kérdéshez hozzáálni. Valahogy így. Öregkorodban a nyugdíjadra tényleg nem számíthatsz, a gyerekeidre inkább!

Afterpost 2: Selmeczi Gabriella a MNYP-ak vagyonvesztéséről

Afterpost 3: A boldog sajtkészítők is jól beszélnek, meg FentésLent is

0 Responses to “Befektetések és magánnyugdíjpénztárak”


  1. No Comments

Leave a Reply