Eszközkezelő?

Megy a dilemmázás a devizahitelesek megmentéséről. A mindenkori hatalom számára politikailag, rövid távon vállalhatatlannak tűnik a tömeges bedőlésük, de látjuk a megmentésükkel szemben álló érveket is. Az én véleményem radikális: meg kell szüntetni a moratóriumokat, és állami mentőcsomag nélkül meg kell történjen, aminek meg kell történnie. Azaz, ha nem tudják / nem akarják kezelni a helyzetet, nem szabad őket közpénzből mentegetni. Igen, ez akár kilakoltatásokat, árvezezéseket és sok szenvedést jelent. Miért mondom ezt?

1, Vállalhatatlan, hogy közpénzből finanszírozzák magánérdekből vállalt ingatlanbefektetések veszteségeit. Ezzel gyakorlatilag a magukat túlvállalókat, a felelőtleneket, a nemfizetőket támogatnánk a felelősen gondolkodókkal, a kötelezettségeiket teljesítőkkel szemben.

2, Egészen biztosan további komoly értékvesztéseket fognak realizálni az ingatlantulajdonosok az ingatlanjaikon, ha nem végzik el a lehető leghamarabb az energiaárak miatt szükséges korszerűsítéseket. Márpedig a köztulajdonban lévő bérleményt a bérlő érthető okokból nem korszerűsíti, hanem lelakja, majd továbbáll. Ezt a jövőbeni veszteséget szintén nem vállalhatja át az állam, azaz az adófizetők.

3, A devizahitelesek problémája része annak az ingatlanlufinak hívott valaminek, ami az elmúlt évtizedek során keletkezett, és okozta a 2007-ben kezdődött világválságot. Ez az ingatlanbuborék még szünt meg, a piac által diktált mélységben kell kipukkadnia. Aminek a halogatása csak növeli azt a kínt, amivel ez járni fog.

A válság még csak most kezd az emberek húsába vágni. Az állam szűkös lehetőségeit csak a „jövőbe” szabad befektetni. A jelenlegi ingatlanállományhoz tartozó tulajdonosi struktúra a fenntarthatatlan „múlt”. Mindenkinek, aki nem bírja fenntartani, kisebb (a jelenlegihez képest kétharmada-fele méretű) ingatlanba kell költöznie, kifizetve a tartozásait. És a fennmaradó értékkülönbözetet a közműköltségek radikális csökkentését célzó beruházásokra kell fordítania. A döntés ma talán nehezebb, később viszont még drágább lesz!

Két cikk a Napi Gazdaságból, az első kicsit őszintébb, a második meg nem az.

0 Responses to “Eszközkezelő?”


  1. No Comments
  1. 1 Ingatlan-sokk? Ne má! at Bonifert Zoltán blogja
  2. 2 Eszközkezelő at Bonifert Zoltán blogja

Leave a Reply