Drifting in Saudi Arabia

Szaúd-Arábiáról azt tanultuk, hogy a világ legnagyobb olajmezői ott találhatók. A Wikileaks által kiszivárogtatottak szerint a királyság szakemberei a ’80-as években, taktikai okokból durván túlbecsülték készleteiket. A kitermelés 2009-ben 16%-kal esett, amikor az olaj világpiaci ára is nagyot zuhant. De napjainkban, bár az olaj ára 100 dollár körül van, mégsem tudják (tudnák) gyorsan  növelni a kitermelést. Ennek oka a Sadad al-Husseini, szaudi Aramco olajvállalat nyugalmazott vezető kutatója szerint az, hogy a kinyerhetőségi faktor a hirdetett 51%-kal ellentétben maximum 40% lehet, ami a még kalkulálható olajmennyiséget 30-40%-kal csökkenti. (Hetesi Zsolt írása alapján)

Nagy érdeklődéssel várom a 2010-es tényleges adatokat, hogy az olajár drasztikus emelkedését tudja-e követni a kitermelt mennyiség növekedése. Vagy lesz egy újabb beismerő vallomás hamarosan?

Már csak ez az ország hiányozna az észak-afrikai balhés államok mellé felsorakozni. Egyfelől a világ legnagyobb olajvagyonát termeli ki, ami ott történik, az mindannyiunkat érint. Mársészt az egyik legszélsőségesebb arab ország, alkotmánya maga a Korán, jogszabályai egyenlő a királyi család korán-értelmezésével.

Afterpost: no comment

0 Responses to “Drifting in Saudi Arabia”


  1. No Comments

Leave a Reply