Ki a hibás az eladósodásért?

A Kormány kiderítette, hogy az előző két kormány a hibás a lakosság vészes eladósodásáért. „A Medgyessy-kormány ugyanis megszüntette a korábbi, 1998 és 2002 között működtetett kedvezményes állami támogatású otthonteremtési hiteleket. A szocialista kormány korlátozta, majd megszüntette az adókedvezményt, szűkítette a hitelplafont, csökkentette a kamattámogatást, vagyis gyakorlatilag eltörölte a lakáshitelezési kedvezményeket azzal az indokkal, hogy az otthonteremtők „sokba vannak az államnak”.A Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány különösebb korlátozások és gondos „használati útmutató” nélkül zöld utat adtak a devizahiteleknek.”

A fentiek az ő véleményük, de nézzünk meg egy kicsit régebbi „szabályozást” is. Az ószövetségi zsidók számára a Biblia nem engedte a vég nélküli eladósodást, és Isten áldását vagy átkát kapcsolta a kölcsön nyújtásához illetve az adóssághoz. És érdekes megoldást ajánl a reménytelen tartozások visszafizetésére.

„Minden hetedik esztendő végén el kell engedni az adósságot. Az adósságelengedés módja pedig ez: egy hitelező se követelje a felebarátjától, testvérétől azt a hitelt, amit felebarátjának kölcsönadott, mert adósságelengedést hirdettek az Úrért. Az idegentől követelheted, de amivel testvéred tartozik neked, azt engedd el. (…) Te kölcsönadsz a többi népnek, de magad nem szorulsz kölcsönre, uralkodsz a többi népen, de azok nem uralkodnak rajtad (5 Mózes 15,1-7). A köztetek élő jövevény mindinkább föléd kerül, te pedig egyre alább hanyatlasz. Az fog neked kölcsönadni, nem te kölcsönzöl neki, az lesz az első, te pedig az utolsó. Rád szállnak mindezek az átkok, üldöznek és kisérnek téged… (5 Mózes 28,43-45)”

„Esztelen ember az, aki kezet ad és kezességet vállal barátjáért (Péld 17,18). A gazdag uralkodik a szegényeken, és az adós szolgája a kölcsönadónak (Péld 22,7). Ne tartozz azok közé, akik kezet adnak és adósságért kezet vállalnak. Miért vegyék el alólad fekvőhelyedet is, ha nem lesz miből fizetned (Péld 22,26-27).”

„Egyszer egy prófétatanítvány felesége így kiáltott elizeushoz: Szolgád, az én férjem meghalt; és te is tudod, hogy szolgád félte az Urat. Most eljött a hitelező, hogy elvegye két gyermekemet rabszolgának. Elizeus megkérdezte tőle: Mit tehetek érted? Mondd meg nekem, mi van a házadban? Az asszony így felelt: Nincsen egyéb szolgálód házában, csak egy korsó olaj. Elizeus ezt mondta:  Menj, kérj kölcsön edényeket ott kinn minden szomszédodtól, üres edényeket, de nem keveset. Aztán menj be, zárd be magad és fiaid mögött az ajtót, és tölts ezekbe az edényekbe. Amelyik megtelt, tedd félre. Az aszony elment, és bezárta maga és fiai mögött az ajtót. Azok eléje rakták az edényeket, ő pedig töltögetett. Amikor megteltek az edények, azt mondta az egyik fiának: Tégy elém még egy edényt! De az így felelt neki: Nincs több edény. Eztán nem folyt több olaj. Az asszony elment az Isten emberéhez, és elbeszélte ezt. Ő pedig így szólt: eredj, add el az olajat, és fizesd ki az adósságodat. Ami pedig megmarad, abból élj fiaiddal együtt (2Kir 4).”

A pénzügyekről részletesebben Szabó Péter barátomtól, 2007-ből innen hallgathatsz.

Na most akkor ki is a hibás az eladósodásért?

Afterpost: Sokak szerint a cigányoknak is a legnagyobb baja a helyi közösségeikbe jól beágyazódott uzsorások tevékenysége.

Afterpost 2: DEWIL-index: egy foglalkoztatottra jutó államadósság-törlesztési idő: Az EU-ban Görögország és Olaszország után a harmadik Magyarország 25 hónappal!

Afterpost 3: Mit lehet gúzsba kötve tenni? - Portfolio.hu tanulmány

0 Responses to “Ki a hibás az eladósodásért?”


  1. No Comments
  1. 1 A szabadság ára at Bonifert Zoltán blogja

Leave a Reply