Az ex-tőzsdelnök a nagy bankrablásról

Reálisnak tartom Szalay-Berzeviczy Attila írásának következő étrékelését: Európa közös fizetőeszköze gyakorlatilag halott. Az euró helyzete menthetetlen. Az egyetlen nyitott kérdés most már csak az, hogy az európai kormányok és az Európai Központi Bank reménytelen utóvédharca még hány napig tartja a lelket Görögországban. Hiszen abban a pillanatban, amikor Athén csődöt jelent, Európát egy tízes erejű földrengés rengeti meg, ami egy teljesen új korszak nyitánya lesz az öreg kontinens életében.

Az elhibázott gazdaságpolitika egy kirívóan alacsony adófizetői morállal párosulva egyre nagyobb lyukat ütött az államháztartáson, ez pedig az ország eladósodását eredményezte. A fedezetlen jólétünket pedig érdemi gazdaságpolitikai irányváltás helyett a mindenkori magyar kormány a külföldi befektetőkkel finanszíroztatta, akik ezt persze mindezt a növekvő kockázatok miatt egy magas kamatfelár mellett voltak hajlandók megtenni.

Az emberek nem aktív megtakarítók, inkább erőn felül költekeznek. A mindenkori kormány, parlament, jegybank és a felügyelet feladata, hogy figyeljék, ha kell, szabályozzák a piaci folyamatokat és ha nagy anomáliákat vagy veszélyes trendeket tapasztalnak, akkor idejekorán lépjenek - a megfelelő törvénykezéssel mindenkit visszatereljenek a helyes vágányra.

A neves szakember a jelenlegi helyzet, illetve az okok elemzése során visznot elfelejti, hogy Magyarországon (is) kétszintű bankrendszer van, és nem elsősorban az alsó, hanem sokkal inkább a felső szint a válság forrása. Nem a kereskedelmi bankok, hanem a nemzetközi jegybankok hálózata ugyanis a globális pénzrendszer és a nemzetek pénzügypolitikájának (félre-)irányítói. Nem „békebeli” politikát kellene számonkérni a nemzeti kormány(ok)on, hanem mindenek előtt a jegybank(ok)tól való függetlenedést, és kormány által felelősen kibocsátott pénzt követelni. A „hiteles gazdaságpolitika” ezzel kezdődhetne! Persze ennek felismeréséhez nem béka-perspektívából, hanem magasan felülről rá kellene tekinteni jó alaposan az igazi összefüggésekre.

Afterpost: az ex-miniszterelnök megoldás-csomagja az euroövezetnek

0 Responses to “Az ex-tőzsdelnök a nagy bankrablásról”


  1. No Comments

Leave a Reply