Ifj. Hegedűs Lóránt

Elsőfokon elmarasztalta egyháza Ifj. Hegedűs Lórántot a 2013 november 3-i Szabadság téri istentisztelet és Horthy-szobor avatás kapcsán indult fegyelmi eljárásban. Az írásbeli megrovás szerint „ifj. Hegedűs Loránt magatartása „az evangélium mértéke szerinti tiszta erkölcsbe” ütközött, ezért az egyházi bíráskodásról szóló törvény szerinti fegyelmi vétséget követett el.” (refromatus.hu) Az elmarasztalt persze fel van háborodva, ahogy a közleményében olvasható (kurucinfo.hu).

Érdekes, hogy az egyházi bíróság a saját törvénykönyve alapján ítéli meg a történteket, pedig: „A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre.” (2Tim3:16) Ifj. Hegedűs Lóránt nemhogy palástvesztésre, de a gyülekezeti események látogatásától való eltiltásra is esélyes lenne egy biblikus alapokon lefolytatott vizsgálat végén. És nem elsősorban azért, amit elkövetett, hanem mert a legcsekélyebb megbánásnak sincsenek nyomai a hangjában.

A püspök szerint a fegyelmi vizsgálat szükséges különös tekintettel arra, hogy ifj. Hegedűs Loránt magatartása megfelel-e” a lelkészekről szóló törvény egyes pontjainak, vagyis „megtett-e mindent egyháza jó híréért, kerülte-e a megbotránkozást kiváltó magatartást, tartózkodott-e olyan tevékenységtől, amely megoszthatja egyháza közösségét”. Az egyházi bíráskodás pásztorolás, célja nem a minél nagyobb büntetés kiszabása, hanem hogy az egyház életében minden ékes rendben történjen” – magyarázta a bírónő, és azt is kihangsúlyozta, hogy a pernek nem tárgya Horthy Miklós történelmi megítélése.

Igaza lehet a bírónőnek abban, hogy „az egyházi bíráskodás pásztorolás, célja nem a minél nagyobb büntetés kiszabása”. Azonban éppen a bírónő mondatának második felével is egyetértve azért, hogy „az egyház életében minden ékes rendben történjen„, a vezetőségnek kellene kimondania az antiszemitizmussal kapcsolatos érdemi állásfoglalás(oka)t, nem megkerülve a kényesebb, akár a gyülekezeteik tagságát, a híveiket is megosztó részletkérdések megválaszolását is. Ami Magyarországon Horthy Miklós megítélése nélkül aligha elképzelhető.

Afterpost: A szélsőjobb parókiája - a per ügyészével készített interjú

0 Responses to “Ifj. Hegedűs Lóránt”


  1. No Comments

Leave a Reply