Széllel szembe - Paks

Íme egy csokorra való érv az Energialkubtól a paksi atomerőmű bővítése ellen. Az EU nem támogatja, a piacról sem lehet finanszírozni. Közpénz - korrupciós veszély, árgarancia nélkül. Magyarok helyett külföldi befektetők és kivitelezők. Kiszorítja a megújuló projekteket a támogatásokból. Csekély munkahelyteremtő képesség. Engedélyek hiánya. Uránimport-fűggőség Oroszországtól. Baleset- és terrorveszély.

Aligha lehetne még egy olyan projektet találni, amely annyira szemben áll a deklarált kormánypolitikával, a Széll Kálmán tervben rögzített költség- és adósságlefaragással, mint egy új atomerőmű felépítése.

Ha az amúgy is deficites költségvetés 3000 milliárdot elkölt az atomerőműre, aligha marad elegendő forrás a kis-és nagyléptékű megújulók, a fenntartható energiarendszer támogatására. Pedig a sokféle energiahatékonysági, megújulós és kis CO2-kibocsátású technológia 2-10-szer több üvegházgázt tud megspórolni ráköltött forintonként, és mindezt 20-40-szer gyorsabban. Így valóban csökkenhetne az energiafüggőség, és nőne az ellátásbiztonság. Ráadásul egy hőszigetelésre, nyílászáró- és kazáncserére, napkollektorokra, napelemekre, fűtéskorszerűsítésre, passzívház-építésre, kis biomassza- és biogáz-erőművekre épülő programnak a munkahelyteremtő és -fenntartó kapacitása is sokszorosan nagyobb lenne.”

Afterpost: miért kell azonnal leállítani a paksi erőmű bővítésére irányuló munkálatokat?

Afterpost 2: elhallgatták a magyarok véleményét?

Afterpost 3: nem csak a cunami, de folyó áradása is kiütött egy atomerőművet

Afterpost 4: Fellegi Tamás miniszter szerint, ha nem bővítik Paksot, megduplázódnak az energiaárak.

0 Responses to “Széllel szembe - Paks”


  1. No Comments

Leave a Reply