Ők tanácskozgatnak, én jósolgatok…

Olvasom a HVG-ben, hogy ma a G7-országok (USA, Németprszág, Japán, Nagy-Britannia, Franciaország, Kanada, Olaszország) pénzügymminiszterei valószínűleg telefonon egyeztetnek a kialakult helyzetről. Ugyanis az USA adósságát péntekről szombatra virradóra leminősítette a S&P. Az Európai Központi Bank (EKB) szintén válságtanácskozást tervez mára. Előre is köszönjük a fáradozásukat! - Mi van?!

Jegybank: ország vagy országcsoport monetáris politikájájáért felelős intézmény. Legfőbb feladata a fizetőeszköz értékének megőrzése. Makroszintű döntéseket hoz, legtöbbször a pénzügyminisztériummal együtt. A modern jegybankok esetében intézményi garanciák biztosítják a monetáris döntéshozatal függetlenségét a (nemzeti) politikától. A központi költségvetésen keresztül az államháztartással - piaci alapon -  finanszírozási kapcsolatot tart fenn. Hatást gyakorol a nemzetgazdaság egészének pénzmennyiségére. Menedzseli az arany- és devizatartalékot, árfolyampolitikát. A kereskedelmi bankok számláit vezeti, szükség esetén magas kamatra hitelt nyújt nekik.

EKB: Az Európai Központi Bank az Európai Únió, pontosabban az eurózóna közös valutájának, az EURO-nak a bankja. Kormáynzótanácsát a 6 igazgatósági tag (?) és az eurózóna 16 pénzügyminisztere alkotják. Hatásköre az euróövezet közös monetáris politikájának megfogalmazása (monetáris célokra, irányadó kamatokra, jegybanki tartalékképzésre vonatkozó döntések, továbbá a végrehajtásukhoz szükséges iránymutatások meghatározása). Továbbá kizárólagosan jogosult jegybankkibocsátást engedélyezni a Közösség területén! A kivitelezés az egyes jegybankok feladata.

IMF: Nemzetközi Valutaalap 1945-től a nemzetközi monetáris rendszer központi intézménye a nemzetközi pénzügyi együttműködés és az árfolyamstabilitás elősegítése, a gazdasági növekedés fokozása és a magas szintű foglalkoztatás megteremtése céljából, illetve nem kis részben azért, hogy átmeneti pénzügyi segítséget nyújtson fizetési mérleggel kapcsolatos problémákkal küzdő tagországainak. Ezt is Kormányzótanács irányítja, ennek tagjai a központi bankok vezetőiből és a központi bankok által uralt nemzetek pénzügyminisztériumainak vezetőiből állnak. Hasonlóan az EKB-hoz, de ez már a világ pénzkínálatát irányítja, saját valutája az SDR.

És innentől kezdve jósolgatni kezdek. A válságtanácskozásaikon a pénzügyminiszterek és jegybankelnökök (a nemzeti és az EKB-s székeikből) meg fogják állapítani: olyan nagy a baj, hogy azt már sem a nemzetek, de az USA vagy az EU sem tudja kezelni! Segítségért fognak kiáltani: ide egy messiás kell, vagy valami hasonló. Majd ugyanezen személyek, átülve az IMF-es székeikbe elismerik, hogy itt már csak egy nemzetek felett álló szervezet tud segíteni! És milyen szerencse, hogy pont erre jártak, és fel vannak készülve arra, hogy megmentsék a világot az összeomlástól! Gondos előrelátással már régen létrehoztak egy nemzetközi fizetőeszközt, at SDR-t, amit némi kamatra kölcsönadnának a bajbajutott államoknak. Ja…, khm…, khm…, majdnem elfelejtettük, lenne még valami! A későbbi, hasonló kellemetlenségek elkerülése érdekében minden nemzetnek gyorsan „be kellene lépnie” a Világ Egyesült Államokba, vagy valami hasonló nevűbe.

Hogy milyen tempóval megy majd végbe ez a sosemvoltmég-folyamat, azt nehéz lenne előre pontosan megjósolni. És mindez lehet, hogy egy kicsit zötyőgősebb is lesz a korábbi válságoknál, ellenállás esetén

0 Responses to “Ők tanácskozgatnak, én jósolgatok…”


  1. No Comments

Leave a Reply