Hogyan tovább a válságban?

Nem csak amerikában téma az államadósság, de Magyarárszágon is. Elkészítette jelentését az elmúlt 8 év állami eladósodását vizsgáló parlamenti albizottság. Aki ezt a kérdést azzal a jogtechnikai szemlélettel közelíti meg, hogy a politikai hibák vonatkozásában csak politikai felelősségről lehet (kell) beszélni, annak szíves figyelmébe ajánlom A Pénz Mesterei című filmet.

Mi a válságból való kilábalás lehetséges útja? 1, nem szabad új kölcsönöket felvenni, sem az államnak, sem a magánszemélyeknek. 2, az államadósságtól meg kell szabadulni: újra kell tárgyalni, és radikális csökkentés után a maradékot - adósságmentes pénzből - vissza kell fizetni. 3, sosem szabad áttérni a forintról az euróra vagy bármely más idegen pénznemre, ellenben állami monopóliumba kell venni az ország pénzkibocsátását. 4, az alkotmányban „örökre” deklarálni kell a nemzetközi pénzkölcsönző, pénzszivattyúzó intézményektől való függetlenséget (IMF, EU stb.). Ezen az úton bármely ország bármely kormánya sikerre van ítélve.

És bizony itt lenne az ideje a tetteknek. Az USA-t éppen leminősítették, meg a kínaiak is. A részvényárfolyamok zuhannak. Közben Európában is erősödnek a recessziós félelmek, az Euró haláláról nyíltan beszélnek, egyre többen. Görögország a lakossági bankrohamokhoz ért. Mára, a globalizáció hatására lokális gazdasági problémák szinte nem is léteznek, minden kihat mindenkire. Azt hiszem, kimondható, hogy újabb, durvább szakaszát kezdi meg a 2008-ban „elindított” válság.

Az a szomorú, hogy amely kicsi vagy nagy országok a saját népük érdekében önálló pénzügypolitikára tértek volna át a múltban, azokat először tőzsdei összeomlás előidézésével, a pénzkínálat szűkítésével erősen sanyargatni kezdték, majd ha ez nem vezetett eredményre, hamar háborúk közepette találták magukat. Ezek előbb politikai instabilitást, majd visszatérést eredményeztek a korábbi önsorsrontó gyakorlatokhoz. Így ennek a forgatókönyvnek a hosszú távú sikerében Magyarország esetében is kételkednünk kell.

Én végülis megértem azt, aki a világ menetének ismeretében az esélytelen ellenállás helyett a beletörődést és az kollaborálás dicstelen útját választja. Akkor is, ha politikus, ha üzletember, és akkor is, ha egyszerű magánember. De egyetérteni nem fogok vele. A hitelektől lehetőleg meg kell szabadulni. A készpénzt értelmes célokra el kell költeni, a fenntarthatóság irányába tett befektetésekkel. Helyi közösségi együttműködéseket kell kialakítani, illetve részt kell venni benne (pl. ha van helyi pénz, azt alkalmazni kell). Tenni a dolgunkat, és bízni Istenben, hogy majd mindig megadja, amire éppen szükség van! Vállalta!

- - -

Afterpost: interjú részlet Jaksity György korábbi tőzsdeelnökkel: „Az egyelőre értékválságtól sújtott és adóssághegy tetején ülő társadalom előtt ugyanis kínkeserves évtized áll. Nem elég ugyanis a mostani gazdasági problémákon túllenni, de ott van még az öregedés társadalmi és gazdasági problémája, a jelenleg 1-1,5 millió mélyszegénységben élő ember kérdése, akiknek a súlya a társadalomban egy évtized alatt megduplázódhat, és akkor ez nem pár keleti, megyei szintű, hanem országos probléma lesz. Nem csak Miskolc egyes kerületei, hanem Budapest nagy része válik nyomornegyeddé.” Azt már én teszem hozzá, hogy a könnyen elérhető erőforrások beszűkülésének problémáját meg sem említette…

Afterpost 2: a csőcselék zavargásai terjednek Angliában

Afterpost 3: a hitelminősítő magyarázza a bizonyítványát

Afterpost 4: Angliában a zavargások idején lekapcsolnák a közösségi oldalakat? Meg biztosítani kell, hogy a rendőrségnek meglegyenek az eszközei arra, hogy hozzájusson a közösségi oldalakon publikált információkhoz…

Afterpost 5: A brit Economist kendőzetlenül a központi bankárok érdekeit tolja - de ki csodálkozik ezen?

Afterpost 6: Van, aki szerint az infláció a megoldás.

Afterpost 7: Gerard Celente a gazdasági szükségállapot bevezetésének lehetőségeiről

Afterpost 8: Argentin tanulságok

Afterpost 9: pro és kontra eurokötvény

Afterpost 10: Alan Greenspan, a FED korábbi elnöke szerint össze fog omlani az eurozóna, és ez jelenti a legnagyobb kockázatot az USA gazdaságára nézve. Hangsúlyozom, a FED ex-elnöke mondja ezt!!!

Afterpost 11: Witteveen ex IMF-vezér újabb hiteleket ajánl az adósságválságra megoldásul!

Afterpost 12: bízni a FED-ben és a QE3-ban - röhejes nyilatkozat!

Afterpost 13: az IMF az európai bankok piaci (és állami) forrásokból való feltőkésítését javasolja - a láncreakciók megszakítása érdekében. Én a központi bankok (jegybankok, EKB, IMF) pénzkibocsátási jogának azonnali megvonását, és helyette állami pénz kibocsátását javasolnám inkább, az említett cél gyors elérése érdekében!

Afterpost 14: Simor András magyar jegybankelnök 5-ösre felelt a központi bankárok, és 1-esre a magyar emberek szempontjából

Afterpost 15: Az MNB szerint megfolythatja Magarországot a hitelhiány

0 Responses to “Hogyan tovább a válságban?”


  1. No Comments
  1. 1 Ők tanácskozgatnak, én jósolgatok… at Bonifert Zoltán blogja
  2. 2 Nekimenni a jegybanknak? at Bonifert Zoltán blogja

Leave a Reply