Az angolok tovább fújják

Az angliai jegybank, a Bank of England 75 milliárd font értékben állít elő virtuálisan új pénzt, amiből például államkötvényeket vásárol. Így a bankok - az eurozóna adósságválsága mellett/ellenére - tovább folytathatják a hitelezést a magánszemélyek illetve a vállalatok felé, ezzel csökkentve az országban a recessziót.

A pénzügyi szakértők szerint a bank döntése a „Titanik” katasztrófájához hasonló léptékű csapás a nyugdíjasok, a nyugdíj előtt állók és a megtakarítással rendelkezők számára. Ugyanis egyszerre növeli az inflációt és gyengíti a font árfolyamát, valamint a kereslet növelése negatív hatással van a kötvényhozamokra és a nyugdíjalapokra. Sir Mervyn King, az angol jegybank elnöke szerint ez csekély áldozatnak számít, ha cserébe sikerül megmenteni a gazdaságot a válságtól.

A globális pénzügyi rendszerben valódi hatalmat képviselő jegybankok a válság során semmilyen új ötlettel nem állnak elő, sőt azon vannak, hogy az állam, a vállalatok és a magánszemélyek még tovább folytathassák az eladósodásukat. Azaz a beteg gazdaságot infúzión tartva életben tartsák - egyre betegebben.

A döntéshozók az összeomlásáig a globális válság további fokozásában érdekeltek. A terveik megvalósulásához nagyobb durranásra van szükség, ezért tovább fújják a lufit. Amerika és Európa látszólag készen áll a bedőlésre, talán Kínát kell még térdre kényszeríteni? Több hónap, vagy akár egy-két év is hátra lehet még az egységes világrend létrejöttéig.

(Még valami: az angliai nyugdíjalapok hozamai csökkenni fognak! Talán egy nap széles körben egyértelművé válik, hogy nem is volt akkora baklövés a magyar kormánytól, hogy még időben elkobozta a magánnyugdíjpénztárak vagyonát!)

Afterpost: Soros György már nagyon türelmetlen…

Afterpost 2: Tibor bá’ szerint nem lesz itt semmiféle összeomlás 2-3 héten belül, hanem…

Afterpost 3: A kamatos kamat problémája helyett: helyi pénz kamat nélkül

Afterpost 4: A nagy derivatíva-válság közeleg…

0 Responses to “Az angolok tovább fújják”


  1. No Comments

Leave a Reply