2×2 szó a házasságról

Emberek évekig járnak önismereti csoportokba vagy pszichológushoz, kommunikációs tanfolyamokra, szakkönyvekből, vagy esetleg TV-műsorokból tanulják a boldogsághoz vezető utat. Kutatják és dédelgetik a szívük vágyait, mint hiteles útmutatót az élethez. Az eredményt látjuk magunk körül.

Mit tanácsol a hagyományos bölcsesség a házasoknak? 2×2 szó - a megfelelő helyen. És ebből csak kettő a férfiaknak és csak kettő a nőknek! Mik is ezek? Előre bocsájtom, hogy nem ugyanazok az egyiknek és a másiknak, a két szerep alapvetően tér el egymástól, és - sajnálom - még csak nem is felcserélhető! Vegyük sorba ezeket egy kis magyarázattal, és a végén egy-két javaslattal arra az estere, ha elsőre esetleg még nem menne tökéletesen…

A férfi első dolga: a szeretet. Ok, ez a kapcsolat elején nagyon jól megy, de aztán idővel már nem annyira. Pedig ez a szeretet alapvetően nem egy érzelem, hanem egy elvi hozzáállása a férjnek a feleségéhez, hogy mellette marad minden körülmények között, akkor is, ha legszívesebben már végleg odébbállna. Egy élmény-szinten szerethetetlen feleség esetében ennél többre még nem is lehet számítani tőle, viszont erre már el lehet kezdeni építkezni, szépen lassan.

A férfi második feladata: a vezetés. Rendben, ez is tiszta ügy, vezetni az autót, vezetni a beosztottakat, a céget… és vezetni a családot! Meghatározni a célokat és az oda vezető utat úgy, hogy ez a család összes tagjának a fejlődését lehetővé tegye, és tartsa is a megfelelő irányban. És bizony neki kell beavatkoznia olyankor is, amikor rossz irányba mennek a dolgok! Ami már nem annyira kellemes és könnyű dolog, esetleg éppen (ellene) lázadó gyerekek és feleség mellett.

Azt gondolom, eddig volt viszonylag könnyen elfogadható a képlet, a férfi szeressen és vezzesen, de mit tegyen a nő? Vigyázat, ez innen tényleg rázós lesz…

A nő első dolga: a tisztelet. Milyen meglepő, hogy nem egyezik meg a férjével, a szeretettel. És igen, a férfiak számára a feleségük tisztelete alap-élmény szinten fontosabb, mint a szeretete. De mi legyen, ha a férj egyáltalán nem érdemes erre, azaz nem tisztelhető? Ezt a tiszteletet egy döntéssel meg is lehet előlegezni az erre pillanatnyilag érdemtelennek is. Egy régi mondás jut eszembe: „Minden nagy férfi mögött áll egy okos nő…” Hihetetlen változásokat generálhat a kapcsolatban ez a női hozzáállás!

A nő második dolga: az engedelmesség. A férfi vezetésének párja és előfeltétele. Hogyan is vezethetne a férfi egy ellenálló nő mellett, pláne szeretettel? Persze ez akkor lesz igazán nehéz, amikor a napnál is világosabb, hogy a férfi a) passzív és nem vezet vagy b) aktív, de totál hülyeségeket javasol. És erre az esetre is az a megoldás, hogy nem szabad átvennie a nőnek tőle a vezetés feladatát. Meg kell tapasztalja a vezetése gyümölcseit ahhoz, hogy majd valamikor később helyesen vezessen.

Ok, ez olyannyira szembemegy a „szakirodalom” javaslataival, hogy az már tényleg felháborító. Szabad emberként kitartani a szerethetetlen mellett, alkalmatlanként vezetni a vezethetetlent, önteltként tisztelni a tisztelhetetlent és lázadóként engedelmeskedni az arra érdemtelennek! Hová vezet ez?

Ha a fentiek elsőre lehetetlennek tűnnek, az teljesen érthető. A férj nem szeret és nem vezet, a feleség nem tisztel és nem engedelmeskedik. De ha csak abban meg tudnának állapodni, hogy ez így, ideális esetben minkettőjüknek jó lehetne, ezzel az egyszerű egyetértéssel lehetőségek nyílhatnának meg a számukra.

Ha a fentiek egyetértés esetén sem mennének, az is teljesen természetes lenne. Kezdésnek elegendő csak éppen nem az ellenkezőjét tenni a két-két alap-hozzáállásnak. A legtöbbünknél már az is előrelépés lenne, ha nem szólnánk be állanóan egymásnak. Egy napon majd a szerető férfi bölcsen vezeti az őt tisztelő, okos és engedelmes nőt!

Ha szeretnél erről részletesebben is hallani, kattints ide!

2 Responses to “2×2 szó a házasságról”


  1. 1 Gábor

    Telitalálat.
    A kétkedőknek javaslom megismerni A makrancos hölgyet, eredeti címén The Taming of the Shrewt William Shakespeare-től.

  2. 2 Bonifert Zoltán

    Köszönöm, a fimrészlet beillesztve.

  1. 1 A pozitív gondolkodásról és az érzelmekről at Bonifert Zoltán blogja
  2. 2 A házasságról még egyszer at Bonifert Zoltán blogja
  3. 3 A pszichológiáról at Bonifert Zoltán blogja

Leave a Reply