Megszavazták a magyar Parlamentben az ESM-et!

A Magyar Népköztársaság már a szovjet megszállás alatt, a Varsói Szerződés és a KGST idején kihirdette az IMF Alapokmányát (lásd: 1982. évi 6. sz. törvényerejű rendelet), és ezzel megkezdődhetett az állam soha véget nem érő eladósodása. A rendszerváltoztatást követően, a Magyar Köztársaság népszavazás útján tagja lett a NATO-nak és az Európai Únió-nak. A demokratikus jogszabályi környezet és a gazdaság „fejlődése” okán, az állam mellett a két másik nagy szegmens, a vállalatok és a lakosság is beszállhatott a világméretű össznépi eladósodás folyamatába - aminek fenntarthatatlanságát valamennyien ismerjük.

Harminc évvel később, ma Bencsik János tartózkodása mellett a FIDESZ, a KDNP és az MSZP képviselői igennel voksoltak a - Jobbik kérésére - név szerinti szavazáson, az LMP-s politikusok tartózkodtak, a jobbikosok pedig nemet mondtak a határozati javaslatra, így a magyar Parlament zöld utat adott az Európai Stabilitást létrehozó Mechanizmust (ESM), az EU új adminisztrációs tervére. Az „új stabilitási kultúráról” szóló körmányközi szerződést az eurozóna-beli és az azon kívüli EU-tagállamok kormányai - Nagy-Britannia és Csehország kivételével - 2012. március 1-2-án írják majd alá.

„Orbán Viktor miniszterelnök egy héttel ezelőtt a parlamentben azt mondta: a fiskális paktum minden pontja elfogadható Magyarországnak. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány tavaly decemberben nem mondott automatikusan igent a „kidolgozatlan, homályosan megfogalmazott európai pénzügyi paktum tervezetére”, időközben azonban elérte, amit akart, vagyis hogy az új közös költségvetési szabályok csak az euróövezeti országokra legyenek kötelezők, a többi államra pedig csak azután, hogy csatlakoznak az eurózónához. A másik fontos eredménynek azt tartotta, hogy a paktum szövege nem utal az adóharmonizációra, az ugyanis véleménye szerint ellentétes az ország érdekeivel.”

Én viszont nem hiszem, hogy a szerződésre lépő országok számára hasznos lesz ez a beláthatatlan következményekkel járó megállapodás. Az általam eddig megismert részletek alapján épeszű, felelős vezető ilyet nem ír alá!

- o -

Csak napokat kellett várni a brüsszeli „köszönetre” - Orbán Viktor: „Nem értem, hogy (a bizottság) elsőként miért éppen egy olyan országgal szemben” gyakorolja kiterjesztett jogait, amely nem tartozik az euróövezethez, és mégis „mindent megtesz az államháztartási konszolidációért.”

- o -

És még néhány nappal később Brüsszelből kismult arcú miniszterelnökökről, bizakodásról szól a helyzetértékelés, ugyanis az EKB jelentősen és olcsón bővítette a bankok felé a pénzkínálatát, iletve aláírták az ESM-megállapoást. Happy End…

0 Responses to “Megszavazták a magyar Parlamentben az ESM-et!”


  1. No Comments
  1. 1 Görögország dönt? at Bonifert Zoltán blogja

Leave a Reply