Vaclav Klaus

A cseh államfő pár hete még azt mondta, meg kell állítani ez európai integrációt. Mostanra odáig jutott, hogy az EU szétesése sem lenne szörnyű.

Sokan végső érvként azt hozzák fel az európai folyamat legnagyobb értékeként, hogy lám, hatodik évtizede béke van (szinte) egész Európában. Azt hiszem, ebből a szempontból valóban egy kivételesen hosszú időszakot élünk, amikor a háborúkat elsősorban nem fegyverekkel vivják meg, hanem annál sokkal kifinomultabb módszerekkel: kultúrával, demokráciával, illetve legfőképpen a globalizáció pénzügyi-gazdasági eszközeivel. Az elit, az „írástudók” elzsibbasztották a gondolkodást, és elárulták a rájuk bízott népeket.

Minden jel arra mutat, hogy egy hosszú előkészítő folyamat végén, egyetlen hatalmas rohammal el akarják törölni a nemzeti szuverenitást Európában. Hiszem, hogy ennek a célnak az előkészítése volt az a sok évtizede (évszázada?) tartó folyamat, melynek végén a nemzetállamok adósságcsapdában találták magukat. Elég egy kezelhetetlennek látszó globális válság, és a választók egyként fogják követelni a szorításon azonnali enyhítést igérő megoldást, jöjjön az bárkitől és bármilyen feltételek árán is. A békéért és a kényelemért ma bármit feladnak az emberek, simán lemondanak a nemzeti, de a személyes szabadságukról is. Talán nem is tudják, mit jelent ez az elvont fogalom… És persze a problémára jönni fog a megoldás, nem kell már sokat várni rá, mifelénk úgy hívják: „még több európa”. Az eredményt talán úgy fogják hívni: Európai Egyesült Államok.

0 Responses to “Vaclav Klaus”


  1. No Comments

Leave a Reply