Az interperszonális pszichológiáról

„Freudot olvastam, és ennek hatására mentem az orvosi egyetemre.” (Stanislav Grof)

„A tudatom katapultált a testemből, minden kapcsolatom megszakadt az asszisztenssel, a kórházzal, Prágával és a bolygóval. Csodálatos volt, úgy éreztem, a tudatom felölel és eggyé válik a mindenséggel. Ahogy elmélyült az élmény, átkerültem a fizikai világba, jobban mondva én magam lettem a fizikai világ. Visszatértem egészen az ősrobbanásig. Olyan dolgokat éltem át, amelyekre nem voltak szavaim. (…) Ennek köszönhetem a nem-szokványos tudatállapotok iránti olthatatlan érdeklődésem.” - meséli saját fiatalkori élményét Stanislav Grof.

Az Integrálakadénia rendezésében jön májusban ez a híresnek mondott mágus Magyarországra, a holotróp tarnszlégézés témájában előadni egy konferencián. Mi is ez a holotróp légézés? Érdemes megnézni az alábbi videóban a módosult tudatállapot során fellépő önkéntelen rángásokat, és az átélt személyes élményekről utólag készített ábrákat!

„Meghatározó LSD-élményét követően pszichedelikus szereket kezdett el használni a pszichoterápiában és mintegy 4000 ülés tapasztalatai alapján felállította az emberi psziché új térképét. (…) Grof az LSD betiltása után dolgozta ki ezt az intenzív légzésen alapuló önismereti terápiát, amely különböző biokémiai változásokat idéz elő a szervezetben, és az LSD-hez hasonlóan módosult tudatállapotot hoz létre a szervezetben. (…) Silo, aki később majd beszámol a folyamatáról, leáll a légzéssel, így a mellette ülő segít majd neki folytatni. (…) A folyamat, amely kívülről nézve pokoljárásnak tűnhet, valójában megbízható tudományos alapkokn nyugszik. (…) Az elvesztett spirituális dimenzió a transzperszonális pszichológiában most ismét helyett kapott.

Dr. Grof felfedezte, hogy az újjászületés élmény négy fázisban zajlik, ugyanúgy, ahogy a szüetés is. Silo légzés közben az egyik ilyen szakaszt élte újra. A születési folyamatok, a halál, az újjászületés és a transzcendencia spirituális dimenzióinak a figyelembe vételével új fényben láthatjuk a spontán fellépő spirituális átalakulásokat is, amelyekkel a következő fejlődési szintjeinken fogunk találkozni.”

Aligha kell tovább magyarázni, hogy az Integrálakadémia által szervezett programsorozat a transzperszonális pszichológia népszerűsítésére egy new age-es, okkult alapokon nyugvó fesztivál. Talán már nem meglepőnek, mégis érdekesnek találom, hogy az a prof. dr. Bagdy Emőke a konferencia fővédnöke, aki nem mellesleg a Károli Gáspár Ferormátus Egyetem Személyiség és Klinikai Pszichológiai Tanszék professor emeritusa.

És ha már az előbb megemlítettük Bagdy Emőkét, észrevehetjük, hogy ő nem csak ránk, a felnőttekre, de a gyerekeinkre is gondol, ha az okkult technikák elterjeszésére lehetőséget kap. Ugyanis elintézte, hogy a relaxáció bekerüljön a Nemzeti Alaptantervbe: „Fontos, hogy a gyerekeink megtanuljanak relaxálni, meditálni, imaginálni, használni mindazokat a készségeket, amelyeket korán kell kilakaítani, hogy legyen tudásuk önmagukról testi állapotaikról, az érzések által okozott működésváltozásokról, legyen testtudatosságuk, és legyenek képesek önszabályozó stressz kezelésre.”

Nézzük csak meg, látunk-e hasonlóságot a fenti videón Stanislav Grof felnőtteknek kidolgozott módszere, és a Bagdy Emőke által a gyerekeknek kidolgozott relaxációs technika között!

És ha a hasonlóságot felfedeztük, akkor csak merjünk hinni a szemünknek és a józan ítélőképességünknek!

Mert lesz idő, mikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint gyűjtenek magoknak tanítókat, mert viszket a fülök; (2Tim 4:3)

De kinn maradnak az ebek és a bűbájosok, és a paráznák és a gyilkosok, és a bálványimádók és mind aki szereti és szólja a hazugságot. (Jel 22:15)

0 Responses to “Az interperszonális pszichológiáról”


  1. No Comments

Leave a Reply